Werkomgeving speelt centrale rol in ziekteverzuim

In Europa verzuimen jaarlijks 12,5 miljoen personen door werkgerelateerde gezondheidsproblemen. In totaal wordt naar schatting minstens 367 miljoen dagen verzuimd door deze gezondheidsklachten. Zo berichtte onderzoeksbureau TNO onlangs. Dit is vervelend voor werknemers, maar ook voor werkgevers. Hoe kunnen werkgerelateerde klachten worden teruggedrongen? Werkomgevingspecialist Steelcase belicht vandaag, op de Dag van de Duurzaamheid, verbeteringen die te realiseren zijn op het gebied van binnenluchtkwaliteit en presenteert zijn Indoor Advantagecertificaat.

Van alle Europeanen tussen 15 en 65 jaar heeft 8,6 procent last van gezondheidsproblemen die veroorzaakt of verergerd zijn door het werk. Dit betreft ruim 23 miljoen personen. Dit blijkt uit de analyse die TNO in opdracht van Eurostat uitvoerde van de statistische data over arbeidsongevallen, werkgerelateerde aandoeningen en arbeidsrisico’s in 2007. Het belangrijkste type gezondheidsproblemen zijn lichamelijke klachten (belangrijkste klacht voor ongeveer 60 procent van de respondenten met werkgerelateerde klachten). Hierbij horen met name fysieke klachten als rsi, hoofdpijn, vermoeide ogen en rugklachten.

Wat kan de werkgever doen om deze werkgerelateerde klachten te verminderen?Werkomgevingspecialist Steelcase onderzoekt doorlopend de zaken die van invloed kunnen zijn op het welzijn van medewerkers, zoals de  kwaliteit van de binnenlucht in kantoren, de werk-privé-balans en ergonomie. Het bedrijf herkent dezelfde trends als die uit het TNO-onderzoek naar voren komen en stelt dat organisaties verbeteringen dienen door te voeren om tot een gezondere werkomgeving te komen. Volgens het Fraunhofer Instituut kan een gezonde en inspirerende werkomgeving de effectiviteit van een organisatie met 36 procent verhogen. Steelcase licht de mogelijke verbeteringen toe aan de hand van een belangrijk voorbeeld: binnenluchtkwaliteit. Een slechte binnenluchtkwaliteit is dikwijls de oorzaak van slijmvliesirritaties, prikkende ogen, misselijkheid en hoofdpijn. 22 Procent van de Nederlandse werknemers heeft minstens een keer per week last van hoofdpijn (bron: Ipsos onderzoek Steelcase).

De kwaliteit van de lucht in kantoren is vaak acht keer slechter dan de buitenlucht bleek uit onderzoek van EPA (VS). Dit wordt onder andere veroorzaakt door de hoeveelheid vluchtige stoffen die afgegeven worden door bijvoorbeeld meubilair, tapijt, wanden en apparaten.

Steeds meer producenten focussen op het minimaliseren van de hoeveelheid vluchtige stoffen die vrijkomen uit hun producten. Bij het inrichten van kantoren raadt Steelcase aan te kiezen voor producten die bestaan uit materialen die zo min mogelijk vluchtige stoffen, zoals benzeen en kwik, bevatten.

De keuze voor duurzaam kantoormeubilair wordt gemakkelijker door op de certificering van de producten te letten. Steelcase certificeert zijn Europese portfolio met het Amerikaanse Indoor Advantage. Dit door Scientific Certification Systems (SCS) ontwikkelde programma toont aan dat het betreffende product voldoet aan zeer strenge emissienormen voor luchtkwaliteit in gebouwen.