‘Massief hout vermindert stress bij scholieren’

Het Oostenrijkse Joanneum Research instituut heeft onlangs het effect onderzocht van het les krijgen in een houten omgeving op de gezondheid van scholieren. Geconstateerd werd dat de hartslag bij de scholieren die les kregen in massief houten lokalen met gemiddeld 8.600 slagen per dag afnam.

Voor het onderzoek werden 52 scholieren, verdeeld over vier klaslokalen, een jaar lang gevolgd. Twee klaslokalen waren gebouwd conform de gangbare standaard en twee waren van massief hout. Bij de scholieren werden regelmatig psychefysiologische onderzoeken uitgevoerd, op school en tijdens de vakanties. De kinderen waren meer ontspannen en beter aanspreekbaar. De ontspanning zette zich tevens ‘s nachts door. Op lange termijn heeft een lagere hartslag een gunstig effect op de levensverwachting.