Crisis-Orgatec optimistisch

De Orgatec is weer achter de rug. Afgelopen week verzamelde de (vooral) West-Europese projectinterieurbranche zich in Keulen voor de tweejaarlijkse  beurs. Het gesprek van de dag was de economische crisis. Maar ondertussen sprak uit de vele productpresentaties ook een fikse portie optimisme.

Her en der konden nieuwe producten gevonden worden; op de stands van Interstuhl, Kinnarps, Viasit, Haworth, Okamura, Renz, Sato, Dauphin, Van der Sluis, Palmberg, Herman Miller, Bralco en vele anderen keken de bezoekers vaak hun ogen uit. Een dergelijke stroom aan nieuwe producten had menigeen in deze donkere dagen op voorhand niet voor mogelijk gehouden.
“Deze beurs is prachtig omdat het de branche een boost geeft”, zegt Alex Buma van Sedus, één van de fabrikanten die verraste met een fiks aantal nieuwigheden. “Je ziet gelukkig bij tal van bedrijven dat ze niet stilstaan. Iedereen in onze branche stroopt de mouwen op. En uiteindelijk is dat gunstig voor ons allemaal.”

Er waren in Keulen een aantal trends te ontdekken, waaronder de grote aandacht voor wat  de ‘middenzone’ wordt genoemd. Er was dit jaar vrijwel geen bureaumeubelaanbieder te vinden die behalve de ‘gewone werkplek’ niet ook meer loungeachtige varianten tentoonstelde. Soms bleef dit beperkt tot het aanbrengen van kussens op de ladenblokken, bedoeld om informele collegiale contacten te veraangenamen. Maar minstens zo vaak presenteerden inrichters compleet nieuwe ‘informele’ meubellijnen, met een huiselijke uitstraling en verschillende ‘werkhoogtes’.

Ook opvallend: de toenemende integratie van meubilair en technologie. Er wordt tegenwoordig geen vergadertafel of loungehoek gemaakt, of er is een data-oplossing in ondergebracht die het mogelijk maakt ook op de meest informele plekken nog te genieten van alle voorwaarden die in deze hoogtechnologische tijden aan zakelijke communicatie gesteld worden. Eén van de meest verregaande technologische oplossingen was wellicht de nieuwe zeshoekige werkcabine Vorthex van het Nederlandse Inof. Dit is een werkplek, voorzien van radio frequency identification (RFID)-technologie.

Dergelijke nieuwe manieren van werken en inrichten kwamen tijdens de Orgatec overigens niet alleen aan de orde op de stands van exposerende bedrijven. Ook op het door de beursorganisatie georganiseerde Ultima Office Trendforum waren elke beursdag tal van presentaties te beluisteren over dit onderwerp.

Exposanten en bezoekers betoonden zich erg tevreden over de Orgatec 2010. Dat gold zeker ook voor de vele Nederlanders die her en der op de beursstands aanwezig waren. “We kunnen wel blijven zeuren over de economische situatie”, zei bijvoorbeeld Frans Bruinsma van Thonet. “Maar ik denk dat we beter tevreden kunnen zijn over de positieve atmosfeer die hier de hele week heerst. Wellicht kun je over een jaar, terugkijkend op deze beurs, concluderen dat de Orgatec 2010 een belangrijk keerpunt was.”