Geen Koolhaas in Den Haag

Niemand blijft gevrijwaard van de gevolgen van de financiële crisis, ook Rem Koolhaas niet. Afgelopen weekend werd duidelijk dat zijn prestigieuze M-gebouw bij het Centraal Station in Den Haag er niet komt. Volgens de gemeente De Haag zijn er teveel onzekerheden rond het project.

Het M-gebouw was een project van 300 miljoen euro. In het gebouw van 93 meter hoogte zouden onder meer kantoren komen. Maar de kantorenmarkt is nu zo slecht, dat het bouwen van een prestigieuze kantoor (en woon)toren momenteel niet opportuun is.

Recent merkte Frank van Blokland, directeur van de vereniging van institutionele beleggers in vastgoed (IVBN), op dat overheden en marktpartijen de handen ineen moeten slaan om een eind maken aan de almaar voortgaande uitbreiding van het kantooroppervlak. Dit jaar komt er weer circa 80.000 vierkante meter aan kantooroppervlak bij. Hier moet een forse rem op komen, want juist in de renovatie van kantoren ligt nog veel werk te wachten, aldus Van Blokland.

Van Blokland hoopt dat de bouwbranche inspeelt op de renovatieopgave met het aanreiken van praktische oplossingen. “Wij hebben de financiële kracht om oudere kantoren grondig aan te pakken. Maar dan moeten de huurders niet worden verleid tot verhuizing naar een nieuw kantoor. Niemand wil renoveren voor leegstand.”