Hygiëne werkplek kan beter

Foto: Iva Balk.

De hygiënische omstandigheden op de werkplek zijn voor verbetering vatbaar. Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard onder vijfhonderd Nederlanders in opdracht van tissuefabrikant Tork. 65 procent van hen noemt de deurkrukken op de werkplek onhygiënisch; 54 procent ervaart de toiletten als minst schoon. Bovendien vindt meer dan de helft van hen dat hun toetsenbord te weinig wordt schoongemaakt.

In het onderzoek completeren de muis van de computer en de telefoon de top vijf van meest onhygiënische plaatsen en voorwerpen op de werkplek. “Slechte hygiëne op de werkplek leidt tot meer ziektes”, aldus Renée Remijnse, Product en Market Manager van Tork. “Door een goede hygiëne op de werkplek kunnen werkgevers verspreiding van griep en andere virusziekten voorkomen.” Liftknoppen en deurkrukken bijvoorbeeld kunnen een infectierisico vormen. Ook de deurkruk van de koelkast in de kantoorkeuken is een besmettingsbron die vaak over het hoofd wordt gezien.

Als tissuefabrikant doet Tork regelmatig onderzoek naar hygiëne. Het bedrijf geeft als tip wegwerpdoeken of papieren handdoekjes te gebruiken en de handen veelvuldig en goed te wassen met zeep of alcoholgel. En in geval van griep in de elleboog te niezen in plaats van in de handen om besmetting te voorkomen.