Vakantietip: Ineke Hans

Wellicht een waardevolle tip voor iedereen die zich verveelt tijdens de vakantie: in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem is nog tot 5 september de tentoonstelling Mind-Sets te zien. De expositie biedt een overzicht van het werk van de bekende ontwerpster Ineke Hans.

Boerenverstand, folklore, kleur, intelligent materiaalgebruik en decoratie: in de overzichtstentoonstelling Mind-Sets laat de internationale ontwerper Ineke Hans (1966) zien wat haar inspiratiebronnen zijn en welke fascinaties en motivaties zij heeft bij het ontwerpen.

De eigenzinnige Ineke Hans heeft een uitgesproken mening over de rol van de vormgever in deze tijd. Nieuwe producten moeten alleen ontworpen worden als zij ook echt iets bijdragen, dit sluit aan bij haar belangstelling voor duurzaamheid.

In Mind-Sets wordt duidelijk hoe Ineke Hans eeuwenoude Hollandse theepotten, kandelaars, stoelen en tafels interpreteert en haar moderne versies daarop geeft. De tentoonstelling is als een ontdekkingsreis langs Hollandse tradities vertaald in hedendaags design en belicht tevens het creatieve, associatieve proces van deze uit Arnhem afkomstige internationale ontwerper. Zelf zegt zij daarover: “Mijn interesses liggen op het vlak van zowel nieuwe als traditionele materialen en technieken, boerenverstand, folklore, kleur, intelligent materiaalgebruik en decoratie.”

Na haar studie 3D design aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem haalde Ineke Hans haar master in furniture design aan het Royal College of Art in Londen. In Engeland werkte zij enkele jaren voor Habitat UK maar verhuisde in 1998 terug naar Arnhem om haar eigen studio op te zetten.

Ineke Hans ontwerpt meubelen en gebruiksvoorwerpen voor ondermeer de Nederlandse merken Ahrend, Arco, Royal VKB en Lensvelt, het Italiaanse merk Cappellini en haar eigen merk Ineke Hans/Arnhem.

Haar eigentijdse ontwerpen worden gepresenteerd in combinatie met authentieke gebruiksvoorwerpen uit de collecties van het Nederlands Openluchtmuseum, het Museum voor Moderne Kunst Arnhem en het Historisch Museum Arnhem. Tijdens de tentoonstelling kan er in het museumcafé uitgerust worden op de picknickbanken, schommels en chaises longues van Ineke Hans. Haar nieuwste stoel voor Ahrend en kapstok voor Van Esch, die pas in oktober officieel worden geïntroduceerd, zijn hier alvast uit te proberen. Uiteraard worden de soepen, salades en broodjes geserveerd op servies van Ineke Hans.