Uitstel van betaling ASPA

Het gaat slecht met kantoorinrichter ASPA. Het voormalige Samas Benelux maakt bekend dat de Rechtbank te Utrecht haar surseance van betaling heeft toegekend. De surseance strekt zich tevens uit naar haar zusteronderneming Assenburg.

“Als gevolg van – sinds de intrede van de economische crisis – ernstig verslechterde marktomstandigheden en bedrijfseconomische factoren veroorzaakt onder regime van ASPA’s voormalige moederorganisatie Samas NV, is de onderneming afgelopen periode aan de grenzen van haar financiële mogelijkheden geraakt”, aldus een woordvoerder.

“Hoewel er door vele betrokkenen alles aan is gedaan om de continuïteit van de onderneming veilig te stellen en er intensief en gedegen is gezocht naar alternatieven, is er uiteindelijk geen duurzame oplossing gevonden voor het verwerven van de benodigde financiële middelen.”

Investeerder HAL Trust maakte dinsdag bekend af te zien van de overname van ASPA. Deze investeringsmaatschappij – tevens eigenaar van inrichter Ahrend – zou het volledige eigendom van ASPA krijgen door samenvoeging van haar eigen belang van 40 procent via dochtermaatschappij Stonehaven Holding bv en Andreas Holding, dat de overige 60 procent in ASPA bezit.

Na een due dilligence onderzoek heeft Stonehaven besloten af te zien van de optierechten op alle aandelen Andreas Holding. HAL meldt in een persbericht dat gebleken is ‘dat de marktomstandigheden en de financiële positie van ASPA, mede als overblijfsel uit haar Samas-verleden, van dien aard zijn dat Stonehaven heeft besloten de optierechten niet uit te oefenen.’

Door de verwikkelingen van de voormalige kantoorgigant uit Houten staan in totaal 250 banen op de tocht.