Rikilt-VWA geopend

Het Rikilt-VWA (Instituut voor Voedselveiligheid en Voedsel en Waren Autoriteit) te Wageningen is onlangs feestelijk geopend door minister Gerda Verburg. Het complex, gelegen op de groene campus van Wageningen UR, is geheel vernieuwd. Het deel uit de jaren ’50 van de vorige eeuw is gesloopt. Het jaren ’70 laboratoriumgebouw is volgens een schrijven getransformeerd van een introvert labgebouw naar een intern transparant moderne labomgeving.

Daarnaast is het gebouw fors uitgebreid. Vanwege het respect voor het oorspronkelijke gebouw en een spannende dialoog tussen oud en nieuw is er gekozen om de nieuwbouw te laten contrasteren zowel qua vorm als qua uitstraling. De ‘halve maan’-vorm van de nieuwbouw verleent het totale complex een eigentijdse uitstraling en identiteit. Verder zorgt de gebogen gevel voor royaliteit en zicht op het bestaande gebouw. Zo ontstaat er een aangename ruimte tussen oud en nieuw.

De nieuwbouw is in de oksel van het bestaande labgebouw geplaatst en door middel van een aantal bruggen met elkaar verbonden. De mogelijkheid bestaat om de bruggen op verschillende posities te plaatsen. Zo is een circuit ontstaan, waardoor de interne logistiek wordt geoptimaliseerd bij een veranderend gebruik. Door de nieuwbouw op poten te zetten en de onderbouw transparant vorm te geven met daarin de meest representatieve en openbare functies, ontstond er levendigheid en doorzicht naar het bestaande gebouw op straatniveau.

De ‘groene’ buitenruimte loopt als het ware onder de nieuwbouw door tot tegen het bestaande labgebouw. De verschillende hoogteverschillen in het terrein worden landschappelijk opgelost. De bovenbouw, waarin de laboratoria en kantoren zijn gehuisvest, zorgt door verschillende verdiepingshoogten. De grote ramen die direct vanaf de vloer beginnen, zorgen voor een levendig maar tegelijkertijd ingetogen gevelbeeld.