Huizinga tegen leegstand kantoren

Demissionair minister Tineke Huizinga van VROM neemt maatregelen om de leegstand van kantoren aan te pakken. Straks mogen er alleen nog nieuwe kantoren worden gebouwd als is aangetoond dat er geen alternatieven zijn binnen bestaande kantorenparken.

Ook moeten leegstaande kantoren voor minimaal 10 jaar een woonbestemming kunnen krijgen. Nu kan dat gedurende 5 jaar. Volgens VROM wacht een op de zeven kantoren momenteel op een huurder en staan kantoren steeds langer leeg. Als het beleid niet verandert, zal het aanbod aan kantoorruimte de komende jaren met 15 procent groeien. “Het is toch te gek voor woorden dat we onbekommerd blijven bouwen als er nog kantoorruimte met een oppervlakte van 960 voetbalvelden leegstaat?”, stelt Huizinga.”

Het Economisch Instituut voor de Bouw brengt op haar verzoek snel in kaart wat de oorzaken van de verschillende soorten leegstand zijn. Ook gaat Huizinga nog voor de zomer in gesprek met beleggers, ontwikkelaars en overheden om een gezamenlijk plan van aanpak te maken.

In Nederland staat 6,7 miljoen vierkante meter kantoor leeg, wat volgens VROM overeenkomt met de omvang van de binnenstad van Amsterdam. Bij provincies en gemeenten liggen plannen klaar voor nog eens 6 miljoen vierkante meter nieuwe kantoorruimte. “Dat is onverantwoorde verspilling van de schaarse ruimte in ons land”, aldus Huizinga.

(Bron: ANP)