Ontwerphuis in Maasstad: House of Design

Politiek is Rotterdam wellicht een rommeltje, maar in de culturele wereld is er nog wél bereidheid om overeenkomsten te sluiten. Afgelopen week kwamen Volker Wessels Vastgoed, Synchroon en de gemeente Rotterdam overeen een House of Design te realiseren in de Maasstad.

Het House of Design wordt een multifunctioneel complex waarbinnen het Duitse designconcept Stilwerk een grote rol speelt. Het bouwwerk komt op het snijvlak van de Kop van Zuid en Katendrecht te staan. De bouw begint in 2012; naar verwachting wordt het gebouw in 2015 in gebruik genomen.

Het programma omvat ongeveer 70.000 vierkante meter aan winkels, horeca, kantoren, maatschappelijke voorzieningen en woningen. Het thema van het House of Design is ‘Design, Lifestyle en Living’. Bij de verschillende functies wordt het ontwerpconcept Stilwerk toegepast. Dit is een formule voor design en lifestyle voor het hogere marktsegment.

Het ontwerp en de stedenbouwkundige visie zijn gemaakt door de Duitse architect Egbert Kossak en Renner Hainke Wirth Architekten. Belangrijke kenmerken van het ontwerp zijn robuuste havenarchitectuur in combinatie met een opbouw van lichte terrasappartementen op de hogere verdiepingen.

Het House of Design vormt een belangrijk onderdeel van de ambitie om de Rijnhaven tot een centrumstedelijk gebied te transformeren