Moroso volgt Vitra

De Italiaanse meubelgigant Moroso krijgt (waarschijnlijk) een nieuw hoofdkantoor. David Adjaye Associates heeft afgelopen week het ontwerp voor het nieuwe hoofdkantoor gepresenteerd. Over de opleveringsdatum is evenwel niets bekend gemaakt.

Het ontwerp bestaat uit een hoog blok en een langwerpige laagbouw. De marmeren bekleding zorgt in combinatie met de vele lichtopeningen voor een verschillend dag- en nachtaanzicht. Het kantoor komt te staan in het Noord-Italiaanse Udine, in een omgeving met veel rechte laagbouw. Het exterieur van het ontwerp is daarom vrij strak, het ‘reliëf’ is binnen in het centrale volume te vinden.

Terrassen, tuinen, bruggen tussen de kantoren en een centrale trappartij bepalen het interieur van dit drie verdiepingen hoge blok. De plaats van de raampartijen en andere lichtopeningen zijn bepaald door de beweging van de zon gedurende de dag. Op deze manier worden het binnenklimaat en de natuurlijke verlichting in het gebouw onder controle gehouden.

Het blokvormige deel van het gebouw zal kantoren, een bibliotheek, een restaurant en plaatsen voor ontmoeting en ontspanning herbergen. In de laagbouw komen showrooms.

Moroso lijkt met zijn plannen Vitra te volgen. Het bekende Zwitserse designmerk opende onlangs een opzienbarend nieuw showroomcomplex in Weil am Rhein, ontworpen door Herzog & De Meuron.