Primeur voor Kompak en LedNed

Op 26 januari 2010 is het volgens de initiatiefnemers eerste volledig met LED-verlichting uitgeruste industriepand ter wereld geopend. Zowel binnen als buiten het nieuwe industriepand van co-making en co-packing bedrijf Kompak in Etten Leur zorgen meer dan honderdduizend LED’s van het Helmondse bedrijf LedNed voor een duurzame en energiezuinige verlichting.

“Kompak streeft al jaren naar zoveel mogelijk duurzaamheid in alles wat we doen”, aldus Jan Spiering, Directeur van Kompak. “Tijdens het ontwerpen van ons nieuwe industriepand in Etten Leur besloten we daarom de volgende stap in dat proces te zetten door volledig over te gaan naar LED-verlichting.”

Kompak koos voor LedNed omdat dit bedrijf de enige LED-fabrikant is met een KEMA CE-keurmerk op haar hele productlijn. “Steeds meer bedrijven stappen over op LED-verlichting, maar Kompak is het eerste bedrijf ter wereld dat een compleet industriepand laat verlichten door LED-lampen, van de buitenverlichting tot de bedrijfshallen tot de kantoren”, aldus André ten Bloemendal, commercieel directeur van LedNed. “We denken dat deze wereldprimeur een enorme aanmoediging zal zijn voor andere bedrijven om veel meer gebruik te gaan maken van deze energiezuinige en milieuvriendelijke verlichting.”

Door de inzet van LED-verlichting bespaart Kompak jaarlijks circa 200.000 kWh aan stroom, wat gelijk staat aan een besparing van circa 135.000 kg CO2-uitstoot. Dat is vergelijkbaar met het zuiverende effect van ruim 6.600 volwassen bomen. Financieel levert de LED-verlichting een besparing van 35.000 euro per jaar aan energiekosten.

De betrokkenen claimen met het door LED verlichte pand dus een wereldprimeur te hebben. Er zijn echter nog meer opvallende aspecten aan dit project. Zo ontwikkelde LedNed een nieuwe LED-lichtlijn van ruim 3.500 meter, speciaal voor ruimtes van 3,5 meter tot 15 meter hoog. Deze lijn bestaat uit verschillende individueel aanstuurbare segmenten en is voorzien van zoveel mogelijk direct toepasbare intelligentie zoals aanwezigheidsdetectie, daglicht sturing op instelbare niveaus, minimum licht optie en intensiteit verhoging op instelbare plaatsen waar een meer dan gemiddeld lichtniveau gewenst is voor specifiek zeer nauwkeurige werkzaamheden. Alle lichtlijnen zijn IP66 uitgevoerd en volledig KEMA CE-gekeurd. Door de specifieke constructie en de scheiding tussen het elektrisch circuit en de lichtbronnen voldoet de verlichting ook aan de ATEX-richtlijn.

De lichtlijn functioneert ook als noodverlichting binnen het pand. In geval van stroomuitval blijft de lichtlijn voor minimaal twee aaneengesloten uren branden op vol vermogen, ook al stonden ze op moment van stroomuitval uitgeschakeld of in gedimde stand.
De lichtlijn is in samenwerking met installateur TES uit Prinsenbeek geïntegreerd in de sprinklerinstallatie.

Voor de kantoren en publieke ruimten is gekozen voor de nieuwste generatie flexilight panelen, specifiek ontworpen voor ‘verborgen’ systeemplafonds. De ruimten zijn voorzien van aanwezigheidsdetectie zodat er alleen licht is als er ook mensen aanwezig zijn.

Buiten om het pand heen en bij de laad- en losruimten wordt gebruikt gemaakt van LedNed straatverlichting, waar in elke kop 72 High Power Cree LED’s zijn verwerkt en in de grond- en voetpadlantaarns wordt gebruik gemaakt van losse standaard LED-spots. Het nieuwe industriepand van Kompak staat aan afslag 19 van de A58 bij Etten-Leur en beslaat een totale oppervlakte van 10.000 vierkante meter.

Het pand is ontworpen door architectenbureau Best Architecten, die nauw samenwerkten met LED-fabrikant LedNed aan het lichtplan om te zorgen dat de LED-verlichting voldoet aan alle extra eisen die een industriële omgeving verlangen. Zo is de LED-verlichting bestand tegen vuil, trillingen, warmte en andere uitdagingen die een industriële omgeving met zich meebrengt.