Cijfers oosterburen

De Keulse beurs IMM is altijd een uitstekende gelegenheid om de stand van zaken van de Duitse meubelindustrie te presenteren. Ook dit jaar grijpt de branchevereniging Verband der Deutschen Möbelindustrie (VDM) de kans aan de (inter)nationale branche hierover te verwittigen. Conclusie: het gaat maar matigjes in Duitsland.

De befaamde Internationale Moebelmesse (IMM) begint morgen. Maar afgelopen week maakte de VDM bij monde van directeur Dirk-Uwe Klaas reeds bekend dat de Duitse meubelindustrie in 2009 gemiddeld zo’n 10 procent omzet heeft moeten inleveren. Daarmee ligt de omzet van de Duitse meubelindustrie weer op het niveau van 2006.

Zoals te verwachten was de grootste terugval te noteren in de sector projectmeubelen. Hier moest zo’n 17 procent ingeleverd worden. Ook in de sector woonmeubelen was sprake van een terugval. Hier bedroeg de omzetkrimp ruim 12 procent.

Met betrekking tot de export heeft de economische crisis eveneens zijn sporen nagelaten. In 2009 werd in dit opzicht grofweg 10 procent ingeleverd. Klaas hoopt en verwacht dat een succesvolle IMM (van 19 tot en met 24 januari) en een Duitse belastingmaatregel in 2010 positieve effecten zal hebben op de resultaten van de Duitse meubelindustrie.