Toparchitect plaatst kanttekeningen

Winy Maas.

Duurzaam ontwerpen en bouwen is ‘in’. Maar niet iedereen is overtuigd van de loutere voordelen van deze trend. Toparchitect Winy Maas (MVRDV) plaatst in een interview met NRC Handelsblad enkele kanttekeningen.

“Glas is belangrijk voor duurzame gebouwen”, aldus Maas in de NRC van vrijdag 8 januari. “Hoe meer glas, hoe meer licht, hoe minder elektriciteit je nodig hebt. Maar een groot glasoppervlak leidt ook tot energieverlies.” Bovendien gaan alle kantoorgebouwen er volgens Maas hetzelfde uitzien. “Dit leidt tot sombere en sobere architectuur. Dat terwijl het rendement van duurzame gebouwen nog niet bewezen is.”

De architectuur staat er volgens Maas momenteel sowieso niet bijzonder florissant voor: “Het is schraal op dit moment. Er is minder geld voor variatie, voor experimenten, voor nieuw materiaalgebruik en dat is zeker terug te zien.”
Beleggers en ontwikkelaars zijn volgens Maas bang om een ‘onbewezen project’ aan te gaan. “Tijdens de hausse moesten ontwikkelaars, en ook architecten, zich onderscheiden met opvallende projecten. Nu is er geen geld meer voor avontuur. De ruimtelijke kwaliteit gaat achteruit.”