Amsterdamse architect ‘doet’ Mauritshuis

Het Koninklijk Kabinet van Schilderijen het Mauritshuis in Den Haag heeft bekend gemaakt dat de opdracht om het Masterplan ‘Mauritshuis aan het Plein’ te realiseren is gegund aan Hans van Heeswijk architecten uit Amsterdam.

Na een zorgvuldige procedure koos de jury, onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, unaniem voor het ontwerp van Hans van Heeswijk. “Een prachtig ontwerp dat recht doet aan de internationale allure van het Mauritshuis”, aldus de jury.

Het Masterplan ‘Mauritshuis aan het Plein’ behelst de substantiële voorgenomen uitbreiding van de beschikbare ruimte van het museum door een deel van de Nieuwe of Litteraire Sociëteit De Witte ondergronds met het museum te verbinden. Museale en facilitaire functies zoals entree, winkel, restaurant, garderobe worden aangepast aan de eisen en wensen van de 21e eeuw. Bovendien maken educatieve ruimten, een nieuwe tentoonstellings- én een lezingenzaal deel uit van de uitbreiding. Ook de voorgenomen renovatie van het pand Mauritshuis valt binnen het Masterplan.

Directeur Emilie Gordenker van het Mauritshuis is verheugd dat het bureau van Van Heeswijk is verkozen tot architect van het Mauritshuis aan het Plein. “Wij waren zeer onder de indruk van het schetsontwerp van Hans van Heeswijk. Hij heeft niet alleen onze wensen en eisen goed weten te vertalen, maar heeft een spannend en vernieuwend ontwerp voorgesteld. Wij verheugen ons op het Voorlopig Ontwerp.”

Van Heeswijk kan met zijn bureau bogen op een ruime ervaring op een breed werkterrein. Hij is al sinds 1985 actief en heeft vele openbare gebouwen, kantoren, woningbouw, bruggen ontworpen. Bekende voorbeelden van zijn hand zijn het Graphic Design Museum te Breda en metrostation Parkweg in Schiedam. Recentelijk heeft hij de transformatie van Amstelhof tot museum Hermitage Amsterdam gerealiseerd.

Hans van Heeswijk is blij met de winst. “Dit project is na het succes van museum Hermitage Amsterdam weer een enorme eer, waar we met al onze energie een prachtig ontwerp voor gaan maken.”