Forse krimp

Sedus heeft het eerste halfjaar van 2009 afgesloten met een omzetdaling van 27,6 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2008. De omzet van de Duitse kantoormeubelproducent bedroeg in het eerste halfjaar van 2009 71,3 miljoen euro. In het binnenland daalde de omzet met 27,4 procent en in het buitenland met 32,4 procent.

De verkoop van bureaustoelen (Sedus Seating) daalde voor Sedus in Duitsland met 26,5 procent, terwijl in het buitenland 31,8 procent minder stoelen werden verkocht. De overige kantoormeubelen vertoonde in het eerste halfjaar van 2009 een daling van 22,3 procent (in Duitsland) en 20,3 procent (in het buitenland).

De zelfstandig opererende kantoormeubelproducent Klöber werd nog sterker getroffen door de teruglopende omzet in het buitenland. Klöber zag de omzet ‘over de grens’ met 44,3 procent teruglopen in het eerste halfjaar van 2009. De omzetdaling in Duitsland bedroeg 24,9 procent.

Als voornaamste oorzaken voor de omzetdaling noemt Sedus de ‘uitzonderlijke situatie bij enige grote klanten in Nederland, Oostenrijk en Japan.’
Sedus stelt zich ten doel om, ondanks de dalende omzetcijfers, de werkgelegenheid van de vaste medewerkers bij het moederbedrijf veilig te stellen, verklaarde Bernhard E. Kallup, voorzitter van het algemeen bestuur. Tot nu toe zijn er geen ontslagen gevallen bij Sedus, onder meer door flexibele arbeidstijd- en beloningsmodellen, reductie van het aandeel van deeltijdwerkers en verkorting van werktijden. ‘Voor de tijd na de crisis zijn we goed bewapend’, aldus Kallup. Om dit te onderstrepen wil het bedrijf dit jaar de investeringen verhogen van 11,4 naar 12,5 miljoen euro.