‘Veel interesse in monumentale kantoren bij economische groei’

Zodra de economie weer gaat draaien, willen meer bedrijven zich in een monumentaal kantoorpand vestigen. Dat blijkt uit het rapport ‘Sprekende Cijfers Kantorenmarkten medio 2019’ van Dynamis.

Terwijl de hele kantorenmarkt in 2014 nog aan het kwakkelen was, vond onder monumenten al een sterke opleving plaats, constateert het organisatienetwerk van grote makelaars. “Een brede groep gebruikers waardeert deze unieke panden, ondanks de belemmeringen van een monumentstatus”, aldus Rick van Zwet, Research Manager.

Ten tijde van een economische crisis kent de vraag naar monumentale kantoren diepere dalen dan bij reguliere kantoorruimte. Maar bij het aantrekken van de economie groeit de interesse in deze karakteristieke panden juist sneller, doordat er ruimere budgetten voor huisvesting beschikbaar zijn. “Naast juristen vestigen dan ook hippere bedrijven zoals reclame- en adviesbureaus zich in monumenten”, meldt Dynamis.

Doordat de uitstraling van een monumentaal kantoor het bedrijfsimago versterkt, zijn huurders volgens Dynamis bereid om 14 euro per vierkante meter meer te betalen. “De werknemers ondervinden echter in de dagelijkse praktijk de belemmeringen van een monument. Ouderwetse koelings- en verwarmingssystemen, onpraktische indelingen en een gebrek aan parkeerplaatsen verminderen het werkcomfort.”

In geen enkele stad vormen monumenten zo’n belangrijk deel van de kantorenmarkt als in Arnhem. In de afgelopen 10 jaar had maar liefst een op de zes verhuurde of verkochte kantoren in de Gelderse hoofdstad een Rijksmonumentstatus. Ook in Groningen, Deventer en Assen hebben monumenten een belangrijke rol. “Transacties van monumenten zijn door de kleinere omvang van deze kantorenmarkten bepalender dan in de vier grote steden.”

https://dynamis.nl/uploads/