Philips in de tegenaanval

De nieuwe verlichtingstechnologie LED heeft de laatste tijd een slechte pers gehad. Philips, groot voorstander eén leverancier van LED-oplossingen, kiest de tegenaanval. Het bedrijf maakt bekend dat de oplossingen die het bedrijf biedt in tegenstelling tot andere LED-producten op de markt wél betrouwbaar zijn en voldoen aan de eisen.

Philips presenteerde deze week de resultaten van een onafhankelijk onderzoek van het Nederlands Metrologisch Instituut (VSL) naar de kwaliteit van zijn LED retrofit lamp, de Master LED. “De resultaten laten zien dat de Philips Master LED lampen makkelijk voldoen aan de verschillende testcriteria die zijn geformuleerd door de onafhankelijke, in Nederland gevestigde onderzoeks- en metrologisch instituut, en deze in sommige gevallen zelfs overtreffen.”

In het onderzoek testte het Nederlands Metrologisch Instituut het Philips-product op diverse optische en elektrische criteria. De resultaten van deze testen illustreren dat de Philips Master LED specificaties van 240 lumen en een power factor (pf) van 0.68 behaalde. De testen wezen voorts uit dat de Philips-LED een hogere lumen-waardering had dan de op de verpakking aangegeven 240 lumen.

Philips schakelde het meetinstituut in naar aanleiding van de publicatie van een VSL-onderzoeksrapport waaruit naar voren kwam dat zogenoemde ‘retrofit-LED’s (= LED’s die in ‘gewone’ armaturen gebruikt kunnen worden) niet altijd waarmaken wat op de verpakkingen van deze producten beloofd wordt. Aangezien er aanvankelijk in dit onderzoek geen LED-lampen van Philips getest werden, reageerde Philips snel met een vrijwillig aanbod om ook zijn LED-lampen onafhankelijk te laten testen door VSL.

“Er is een snelle toename geweest van producenten die zich in de markt aanbieden als specialisten in LED renovatielampen”, meldt de VSL-onderzoeker. “Zoals wij in ons eerder onderzoek hebben aangetoond was de informatie die producenten op hun verpakkingen vermelden niet conform aan onze testresultaten. De testen die wij hebben uitgevoerd op de Philips Master LED bevestigen dat de prestaties van de lamp overeenkomen met de claims die Philips maakt. Dit maakt het product momenteel een van de positieve uitzonderingen die beschikbaar zijn op de markt.”
Philips benadrukt dat de ‘power factor’ van de Master LED is hoger dan de gemiddelde traditionele spaarlamp, die een power factor heeft van 0.50. “Deze resultaten geven aan dat de Philips LED-lamp niet alleen van de hoogste kwaliteit is maar ook leidend in de LED-markt.”
Over het feit dat de lumen-output van de LED-lamp ten opzichte van de door Philips gewraakte gloeilamp nog ver achterblijft (240 tegenover 400 lumen), rept de Eindhovense firma overigens met geen woord.

“Bij Philips zijn we er trots op dat onze producten aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Daarom zijn we verheugd dat het door VSL uitgevoerde onderzoek aantoont dat Philips LED renovatielampen niet alleen aanzienlijke energiebesparingen opleveren, maar ook de beleving van hoge-kwaliteit verlichting”, zegt Frank van der Vloed, General Manager Philips Lighting Benelux. “We hopen dat deze resultaten mensen de geruststelling bieden dat LED-lampen licht van een goede kwaliteit kunnen leveren.”

Philips introduceerde zijn eerste LED renovatieoplossing, de Master LED, in april 2008 op de Light + Building vakbeurs in Frankfurt, Duitsland. Sinds deze introductie heeft Philips deze productreeks uitgebreid tot een totale omvang van vijftien producten, inclusief een geheel dimbare versie, verschillende lage wattage versies en ook verschillende kleurtemperaturen. Verdere LED retrofit oplossingen zullen later in het jaar volgen.