Onderzoek DTZ naar werkplekkosten

Tokyo. (Foto: Jason Goh).

De gebruikskosten van kantoorruimte zullen naar verwachting wereldwijd dalen als gevolg van een verder krimpende vraag. Dit blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur DTZ naar de wereldwijde gebruikskosten van kantoorruimte in 114 zakendistricten in 49 landen.

Er zijn grote verschillen in de kosten per werkplek. Binnen West-Europa heeft Parijs de hoogste kosten per werkplek, op de voet gevolgd door Londen. In vergelijking met Parijs en Londen is een werkplek in Amsterdam ruim de helft goedkoper. Nederlandse steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam blijken met hun lagere kosten per werkplek, aantrekkelijke vestigingslocaties te zijn voor (buitenlandse) bedrijven.

Uit het wereldwijde onderzoek van DTZ blijkt dat Tokyo, onder andere vanwege het grotere ruimtegebruik per werkplek, Londen inmiddels heeft ingehaald als duurste kantoorlocatie. In Tokyo is het ruimtegebruik per werkplek 13,4 vierkante meter tegen 10,9 vierkante meter in Hongkong en Londen (West End) en 7,8 vierkante meter in Moskou.

Sinds 2001 was Londen (West End) op basis van kosten per werkplek de duurste kantoorlocatie, maar de stad eindigt nu als vijfde in de ranglijst. ‘Central 5 wards’ (de vijf wijken in Tokyo met de grootste concentraties kantoorgebouwen) voert de ranglijst aan. Amsterdam neemt in de wereldwijde ranglijst de 35e plek in. Den Haag en Rotterdam volgen respectievelijk op een 70e en 77e plek.

Veel van de grootste zakendistricten van Noord-Amerika – waar de financiële crisis haar oorsprong vindt – zullen de gebruikskosten van kantoorruimte zien dalen in 2009. Andere markten in de Noord-Amerikaanse regio zullen naar verwachting redelijk stabiel blijven. Heel Europa en het Azië/Pacific-gebied (APAC) krijgen te maken met een daling van gebruikskosten van kantoorruimte. Dit door het vooruitzicht van een dreigende verzadiging van het aanbod op sommige markten en de krimpende vraag naar kantoorruimte als gevolg van de toenemende populariteit van flexwerken.

DTZ’s analyse van de gebruikskosten van kantoorruimte is gebaseerd op de toegewezen ruimte per kantoormedewerker in 114 zakendistricten over de hele wereld. Omdat het ruimtegebruik per werkplek in ieder zakendistrict anders is als gevolg van plaatselijke werkmethoden en cultuur, maakt het criterium toegewezen ruimte per kantoormedewerker een betere vergelijking mogelijk van de totale gebruikskosten van kantoorruimte. Bij vergelijking op basis van toegewezen ruimte wordt immers niet alleen rekening gehouden met de ruimte van een bureau of afgescheiden werkplek, maar ook met de gemeenschappelijke ruimten die exclusief ter beschikking staan aan de huurder/gebruiker.