Luxe scheepsinterieurs

De sfeer op het superjacht van een miljonair proeven? De eersteklas hutten van de ‘Titanic’ bewonderen? Het kan op de tentoonstelling ‘Glamour op de golven – luxe scheepsinterieurs’ in het Maritiem Museum. Vergaap u aan het interieur van zes bijzondere schepen grotendeels van Hollandse makelij.

Nederland is namelijk al meer dan een eeuw toonaangevend als het gaat om de vormgeving en uitvoering van scheepsinterieurs. ‘Glamour op de Golven’ is te zien sinds zaterdag 28 maart. De Nederlandse luxe jachtbouw behoort tot de top-tien in de wereld en heeft een naam hoog te houden, van de allerbeste vaklieden tot de duurste materialen.

Zo is de Koninklijke Nederlandse Meubelfabriek H.P. Mutters & Zoon aangetrokken om als enige buitenlander mee te werken aan het interieur van de wereldbefaamde ‘Titanic’, het eerste schip ooit met een zwembad, Turkse baden, squashbanen én een fitnessruimte aan boord. Een andere grootheid in de wereld van de custom-made privéjachten, zeker in Amerika, is Feadship – First Export Association of Dutch Shipbuilders. Verbluffende rijkdom, technische hoogstandjes of een knap staaltje vakmanschap.

Uiteenlopende aspecten van zes luxe scheepsinterieurs uit het heden en verleden zijn te bewonderen. Het luxe superjacht ‘Wedge Too’, waarvan het interieur is ontworpen door Philippe Starck, blijkt maar liefst 32 verblijven te bevatten; de badkamers zijn ingericht met marmeren wanden en wastafels. Zelfs een achtpersoons whirlpool aan dek ontbreekt niet.
Op het privéjacht ‘Piet Hein’, het huwelijksgeschenk van het Nederlands volk aan prinses Juliana en prins Bernhard, proeft de bezoeker de koninklijke luxe aan boord; esdoornhouten betimmeringen, mokkakleurige vloerbedekking en de beroemde stalen buismeubelen van de bekende Hollandse ontwerper ir. Sybold van Ravesteyn.

Aan de expositie wordt meegewerkt door bekende bedrijven uit de branche als De Klerk Binnenbouw en Oortgiese. De tentoonstelling duurt tot en met 7 maart 2010.