Vastgoedadviseur voorspelt minder vraag naar kantoorruimte

De kantorenmarkt zal zich de komende periode gaan ontwikkelen zoals in de jaren tachtig: de opname van kantoorruimte zal als gevolg van de economische situatie drastisch gaan verminderen. Dat meldt DTZ Zadelhoff.

De vastgoedadviseur onderzocht het effect van de economische groeiverwachting op de kantooropname in Nederland. DTZ Zadelhoff acht het niet ondenkbaar dat het totale aantal kantoorruimtemeters dat van gebruiker wisselt, zich rondom de een miljoen vierkante meter zal bewegen in 2009.

De ontwikkeling van de economische groei en de jaarlijkse opname op de kantorenmarkt hangen sterk met elkaar samen. Immers, de mate van economische groei werkt door in de (kantoor)werkgelegenheid. Bart Vink, hoofd Research bij DTZ Zadelhoff: “Minder werkgelegenheid leidt tot minder benodigde werkplekken, wat uiteindelijk minder vraag naar kantoorruimte betekent. Voor 2009 verwachten wij dat de totale kantooropname niet verder komt dan circa een miljoen vierkante meter. Dat is een forse daling vergeleken met het sinds de millennium-wisseling opgetekende jaarlijkse gemiddelde van 1,8 miljoen vierkante meter.”

In het huidige economische klimaat zou het volgens DTZ Zadelhoff onverstandig zijn als sommige gemeenten vasthouden aan de bouwplicht voor nieuwe kantoren. “Door opschorting van de nieuwbouw zal de verhuurbaarheid van bestaand vastgoed verbeteren, wat op termijn een positieve uitwerking heeft op de (kantoren)leegstand”, aldus Bart Vink. DTZ Zadelhoff ziet verder kansen in herbestemming en herontwikkeling van bestaand vastgoed.