Samas snijdt in schulden

Samas heeft zijn fabriek in Tilburg verkocht en gaat de locatie huren voor de productie van zijn kantoormeubelen. Daarnaast heeft het een principe-overeenkomst getekend voor de verkoop van Erco Interieurbouw. Met de verkoop wil het bedrijf zijn schulden terugbrengen.

Samas heeft laten weten aan de verkoop en leaseback van de Tilburgse locatie ongeveer 7 miljoen euro over te houden. Erco wisselt van eigenaar via een management buy-in. Erco heeft een jaaromzet van 8 miljoen euro. De desinvestering is volgens Samas ‘ongeveer cash-neutraal’. Met de verkoop verlaagt Samas zijn kostenbasis.

Samas heeft een krappe financiƫle huishouding door problemen met een IT-systeem dat het in 2006 probeerde in te voeren. De invoering ervan werd eind 2007 geannuleerd. Om kosten te besparen, schrapte het bedrijf arbeidsplaatsen en sneed in het aantal te leveren producten. De leverancier van kantoormeubelen zette verder de deur open voor een overname van het bedrijf. Eind vorig jaar hief het de eigen beschermingswal op, volgens bestuursvoorzitter Coen van der Bijl om praktische redenen. De constructie was volgens hem te ingewikkeld om overeind te houden.