Nieuw bedrijf Toine Schoutens

Het Duitse bedrijf Davita GmbH & Co. KG uit Kleve heeft een vestiging geopend in Eindhoven. Directeur van de vestiging staat Toine Schoutens, onder meer bekend als voorzitter van de Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid (SOLG).

Reden voor de opening van het Eindhovense filiaal is dat Eindhoven als lichthoofdstad van Europa wordt gezien en dat dit voordelen biedt om te profiteren van de kennis en infrastructuur die op het gebied van lichttechniek en design beschikbaar is.

Davita produceert onder meer lichttherapie apparatuur voor de behandeling van winterdepressie, slaap/waakstoornissen en huidziekten. Daarnaast is men gespecialiseerd in licht en verlichting waarmee prestaties kunnen worden verbeterd.

Als directeur is Toine Schoutens aangetrokken die afgelopen zomer de Olympische zwemploeg begeleidde met een anti-jetlag lichttherapie op weg naar Beijing. Schoutens is sinds eind jaren tachtig actief binnen zowel de gezondheidszorg als lichttechniek en kan als een van de pioniers op het gebied van lichttherapie worden beschouwd. Het afgelopen jaar heeft hij in opdracht van de Technische Universiteit Eindhoven en Gemeente Eindhoven een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar de ontwikkeling en realisatie van een lichtinstituut in de lichtstad.

 

Naast lichttherapie is Davita actief op het gebied van lichtontwerp, projectmanagement en lichtrealisatie voor verpleeghuizen en andere zorgcentra. Met name ouderen kunnen profiteren van gezonde verlichting omdat onderzoek aantoont dat met de juiste verlichting, het welzijn van ouderen kan worden verbeterd.  Ook de slaap, concentratie, alertheid en stemming kunnen met hulp van gezonde verlichting aanzienlijk herstellen.

Davita Nederland BV is gevestigd aan de Willemstraat 17c, schuin tegenover het oude lichtfabriekje waar het ooit allemaal begonnen is.