Ontdekkingstocht door brillenland

Dat een veelheid van ideeën kan uitmonden in een prachtig geheel, bewijst de vernieuwde Somers Optiek in hartje Antwerpen. Wim Somers, zaakvoerder van het Belgische brillenmerk theo stelde functionaliteit met de nodige dosis humor en kleur voorop. Designer Patrick Hoet stond Wim en en zijn vrouw Jamme graag bij en had een eigen idee over de inrichting van de zaak. Samen met designer Fleur Paterson uit Londen en Antwerps architect Jan Veelaert kwam de Somers Optiek stap per stap tot leven.

Het resultaat is een transparante, hedendaagse winkel waar contrasten een grote rol spelen. Zo is er ruimte voor de klant om in alle rust zijn of haar ideale bril te kiezen. Somers Optiek, sinds 1981 een gevestigde waarde in de Antwerpse binnenstad, schuift één plaats op. Jamme en haar team nemen hun intrek in een ruimer – zéér nabijgelegen – pand op de Eiermarkt waarin ze hun klanten nog beter kunnen bijstaan.

De nadruk blijft liggen op het Belgische merk Theo – het label van haar man Wim Somers – aangevuld met allerlei gastcollecties. De optiekboetiek (oppervlakte van 180 vierkante meter) beslaat twee verdiepingen. De architect wilde een unieke winkel creëren, hedendaags en stijlvol met een aantal spitsvondige elementen. De verschillende structuren en sterk aanwezige kleurcontrasten zorgen voor een interessant geheel.

Hoewel de veelkleurige Somers Optiek het niet doet vermoeden, is het nieuwe ontwerp gebaseerd op een witte basis. Hierin verwerkte architect Jan Veelaert een aantal kleurrijke elementen. Sterke visuele elementen en de niet evidente benadering van bepaalde onderdelen in de winkel, onderstrepen de dynamiek van het ontwerp. De witte, hoekige structuur start aan het plafond, loopt via de muur, langs de trap over het plafond van de kelderverdieping en vloeit over in de afhaaltoog op de benedenverdieping. De witte structuur begeleid als het ware de asverschuiving die zich op de gehele bovenverdieping voordoet.

Men koos ervoor de ruimtelijke elementen zoals kastjes, tafels en opbergmeubelen, loodrecht op of evenwijdig aan de vitrine te plaatsen en zich dus niet te laten leiden door de muren. De ruimte wordt zo uit balans gebracht hetgeen een licht bevreemdend gevoel te weeg brengt bij de bezoeker.

www.somersoptiek.be