Sky Village in Kopenhagen

De deelgemeente Rødovre, een onafhankelijke gemeente binnen Kopenhagen, heeft bekend gemaakt dat Mvrdv met lokaal architect Adept de ontwerpprijsvraag voor de Rødovre Skyscraper hebben gewonnen. Het ontwerp van de 116 meter hoge toren omvat appartementen, een hotel, retail en kantoren. Daarnaast maken een openbaar park en een plaza deel uit van het uit private middelen gefinancierde project.

De nieuwe wolkenkrabber met een totale oppervlakte van 21.688 vierkante meter is gepositioneerd aan de Roskildevej, een van de belangrijkste verkeersaders ten oosten van het stadscentrum van Kopenhagen. Het project combineert de vorm van de historische en hedendaagse hoogbouw van Kopenhagen en is een markante toevoeging aan de skyline.

Ook twee voor Rødovre zeer kenmerkende typologieën worden gecombineerd – de eengezinswoningen en de wolkenkrabber – in een verticale buurt. Inspelend op de huidige veranderende markt, is het ontwerp gebaseerd op een grid, waarin de units – zogenaamde pixels – flexibel zijn. De pixels zijn elk 60 vierkante meter en gepositioneerd rondom de centrale kern van het gebouw. De manier waarop de pixels samengevoegd zijn, biedt flexibiliteit in het gebruik en maakt het mogelijk het gebouw aan een veranderende markt aan te passen. In de huidige opzet biedt het gebouw ruimte aan 970 vierkante meter retail, 15.800 vierkante meter kantoren, 3.650 vierkante meter woningbouw en een hotel van 2.000 vierkante meter. De kelder biedt 13.600 vierkante meter aan opslag- en parkeerruimte.

Om de flexibiliteit verder te vergroten, bestaat deze centrale kern uit drie samengebundelde kernen, waardoor het mogelijk is de verschillende programmaonderdelen onafhankelijk van elkaar te ontsluiten. Er ontstaat een gestapelde buurt: een Sky Village. Winy Maas en Jacob van Rijs hebben – samen met Anders Lonka en Martin Krogh van het lokale architectenbureau Adept – het plan in Kopenhagen gepresenteerd. Het Nederlandse ingenieursbureau ABT, en Søren Jenssen waren als adviseurs bij het ontwerp betrokken. Mvrdv werkte eerder in Kopenhagen en realiseerde in 2005 het spraakmakende woongebouw ‘Gemini Residences’.