Kantoormeubelen wél in de plus

In Duitsland is de groei van de meubelindustrie tot stilstand gekomen, zo blijkt uit de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. De omzet is 4 miljard euro en dat is ongeveer evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. Overigens vormen de kantoormeubels een positieve uitzondering: dit segment vertoont wél groei.

De export in Duitsland laat flinke groeicijfers zien. Het exportaandeel bedraagt momenteel circa 40 procent. De oorzaak van de stagnering is dus de zorgwekkende situatie op de binnenlandse markt. De aanschaf van duurzame consumptiegoederen – en dus ook meubelen – staat onder druk, zo stelt kopstuk Dirk-Uwe Klaas van het Verband der Deutschen Möbelindustrie (VDM) vast.

De groei in de meubelindustrie zat ‘m vooral in de kantoormeubelen. In de woonmeubelen hield het niet over, met een kleine plus voor de eet- en slaapkamermeubelen. De zitmeubelen en matrassen hadden zelfs met een forse teruggang van 10 procent te kampen. In de Duitse meubelindustrie zijn 102.000 mensen in 1.080 bedrijven werkzaam.