Bijzondere WH-bank op Orgatec

Winnaar van de Wiesner Hager-ontwerpcompetitie: 'Bracket', ontworpen door Edelweiss Industrial Design.

Het is zo langzamerhand een traditie: op elke Orgatec toont de Oostenrijkse kantoorinrichter Wiesner-Hager een opmerkelijk ontwerp van een jonge designer. Ook dit is dat weer het geval. Onlangs werden de winnaars bekendgemaakt van de designcompetitie die Wiesner-Hager in dit kader uitschreef.

Dit jaar toont Wiesner-Hager op de Orgatec-stand een bijzondere zitbank. Onlangs maakte de jury de winnaar bekend van de competitie die de Oostenrijkse fabrikant in oktober 2007 uitschreef. Inzet van de competitie was het ontwerpen van een bank die niet alleen bedoeld is om op te zitten, maar die tegelijkertijd een wezenlijke bijdrage levert aan de communicatiemogelijkheden van de gebruiker.

De competitie stond dit jaar open voor iedereen. De achtkoppige jury stond onder leiding van architectuurprofessor Roland Gnaiger. Verder maakte onder meer Wiesner-Hager-topman Markus Wiesner deel uit van de jury. In totaal kreeg de fabrikant 149 inzendingen binnen.

De eerste prijs (een bedrag van 5.000 euro) ging naar het team van Edelweiss Industrial Design uit Graz voor het ontwerp ‘Bracket’. Dit meubel zal in productie worden genomen door Wiesner Hager en is later dit jaar onder meer te zien op de Keulse beurs Orgatec. De tweede prijs was voor het Weense duo D.M. Weber en Jürgen Hiller voor het ontwerp ‘Daddy Long Legs’; de derde prijs ging naar de Designerei uit Graz voor ‘Revers’.

Vanwege het hoge niveau van de inzendingen zag de jury zich genoodzaakt een viertal inzendingen een speciale vermelding te verlenen. Het betreft de inzendingen van GP Designpartners, Helena Bueno met Heinz Müller, Robert Größinger en het Team Seethaler Scharinger.

“We zijn erg verrast door de veelzijdigheid van de inzendingen”, zegt Markus Wiesner over de ontwerpcompetitie. “De innovatieve vormen en de brandbreedte van de gebruikte materialen passen uitstekend bij onze eigen brede oriëntatie op creatief meubelontwerp.”