Opmerkelijk nieuws Light + Building

Vandaag is de laatste dag van de internationale verlichtingsbeurs Light + Building in het Duitse Frankfurt am Main. Belangrijkste conclusie na vijf beursdagen: LED, LED en nog eens LED. Maar of deze nieuwe verlichtingstechnologie ook al geschikt is voor de algemene verlichting in het kantoor blijft vooralsnog onduidelijk.

“In feite is er op deze beurs niet veel nieuws te zien”, zegt verlichtingsexpert Rienk Visser na een aantal dagen struinen over de beursvloer. “Op het gebied van biodynamische verlichting [interieurverlichting die in de binnenruimte de spectrale cyclus van daglicht simuleert, red.] is er bijvoorbeeld niets nieuws te vinden.”

Ook op het gebied van LED-technologie blijven werkelijke doorbraken uit. Dat wil zeggen: voor dit moment. Lichtgigant Philips kondigde in Frankfurt namelijk wel degelijk een revolutionaire vernieuwing aan. De onderneming uit Eindhoven maakte op een druk bezochte persconferentie bekend eind 2008 op de markt te komen met een functionele LED-verlichtingsoplossing voor in het kantoor: de ‘DayWave’. Dit is een product dat volgens Philips in staat is het kantoor volgens de geldende normen te verlichten met LED’s. Tot nog toe werd dit als een voorlopige onmogelijkheid beschouwd.

De reacties op de aankondiging van Philips zijn wisselend. Verschillende vertegenwoordigers van concurrerende bedrijven uiten (anoniem) hun twijfels over de aankondiging van Philips. “Als het waar is, is het een revolutie”, zegt een vertegenwoordiger van een Duitse aanbieder van verlichtingsproducten. Anderen reageren in soortgelijke bewoordingen.

De woordvoerder van het Oostenrijkse Zumtobel reageert welwillender op het Philips-nieuws. “Natuurlijk is het mogelijk om het kantoor al functioneel te verlichten met LED’s”, zegt hij. “De vraag is alleen welke prijs je moet betalen voor de LED-installatie. Meer dan naar de functionele eigenschappen ben ik daarom benieuwd naar de prijs van het nieuwe Philips-product.”

De ‘DayWave’ van Philips wordt in het vierde kwartaal van 2008 op de markt gebracht.