Hoogste punt culturele nieuweling

De bouw van het Bijlmer Parktheater bereikte donderdag 10 april 2008 het hoogste punt. In het najaar moet het gebouw zijn deuren openen voor het publiek. Het theater is ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter uit Amsterdam.

Met dit nieuwe cultuurcentrum krijgt Amsterdam Zuidoost zijn eerste theaterzaal. Het theater moet een impuls geven aan de sociaal-economische ontwikkelingen in de wijk. Het vormt tevens het beginpunt van een nieuwe culturele as, die de verschillende culturele voorzieningen van ArenAPoort met elkaar verbindt.
In het theater zullen Circus Elleboog Zuidoost, Krater Theater, de Jeugdtheaterschool en de Theaterwerkplaats hun intrek nemen. Het belooft daarmee een bruisende, multiculturele ontmoetingsplaats te worden.

Met zijn vorm- en materiaalgebruik is het Bijlmer Parktheater een markant gebouw. De basisvorm is een ellips, waarbij de verdiepingen licht verspringen ten opzichte van de begane grond. De gevel bestaat uit een combinatie van houten lamellen en aluminium golfplaten, wat het gebouw een vloeiende en dynamische uitstraling geeft.

De glazen omloop rondom de grote zaal biedt een aangename, ruime lichtinval. De indeling van de ruimten is flexibel, wat appelleert aan de verschillende behoeften van gebruikers. In de grote zaal met 220 stoelen kan geschoven worden met coulissen en de in- en uitschuifbare tribunes kunnen in diverse circus- en theateropstellingen worden geplaatst.

Naast de grote zaal beschikt het theater over een ruime foyer, repetitieruimtes, studio’s, vergaderruimtes en flexibel indeelbare kantoren.