Oude Amsterdamse kantoren moeilijk verhuurd

Oude kantoorgebouwen raken in Amsterdam steeds moeilijker verhuurd, zo meldt de economieredactie van het Parool deze week in een artikel. Ruim 400.000 vierkante meter kantoorruimte in Amsterdam staat al meerdere jaren te huur en dat is de helft van het totaal, concludeert de krant. De gebouwen zijn verlaten door hun huurders, die naar nieuwbouw (zoals de Zuidas) zijn vertrokken.

Makelaars hebben er een hard hoofd in dat oude kantoorruimte ooit nog verhuurd wordt, aldus de krant. De kans dat een gebouw ooit nog wordt verhuurd als het langer dan twee jaar leeg staat, is één op vier.
Voorts meldt het artikel dat ‘nieuwe, kwalitatief hoogwaardige kantoorgebouwen nauwelijks leeg staan. De vraag naar dat soort kantoorruimte overstijgt zelfs het aanbod’.

Momenteel wordt volgens een onderzoek van vastgoedadviseurs Neprom en DTZ Zadelhoff in Amsterdam gebouwd aan bijna 337.000 vierkante meter nieuwe kantoorvloeren. Voor nog eens 211.000 vierkante meter is al een bouwvergunning gegeven. Daarnaast zit nog 1,6 miljoen vierkante meter aan nieuwe gebouwen in de pijplijn. Overigens wil de gemeente dat het merendeel daarvan wordt geschrapt. Ondanks de leegstand van oudbouw, neemt de leegstand van grote kantoren in Amsterdam overigens wel af. Momenteel staat in de stad nog zeventien procent van de kantoren leeg. Vorig jaar lag dat percentage nog boven de twintig. Amsterdam doet het daarmee volgens het Parool altijd nog veel slechter dan het landelijk gemiddelde. In Nederland staat op dit moment 11 procent van de kantoren leeg, zo meldt de krant.