Langdurig lege kantoren

De langdurige leegstand van kantoorgebouwen in Nederland blijft groeien. Dat blijkt uit onderzoek van Neprom. Op dit moment is bijna 3 miljoen vierkante meter kantoorruimte al twee jaar of langer niet gebruikt. Tegelijk stijgt de vraag naar nieuwe, moderne kantoorgebouwen. Alleen in de vier grote steden staat al 800.000 vierkante meter kantoorruimte structureel leeg.

De onderzoekers becijferen dat bij een gebouw dat al twee jaar niet is verhuurd de kans 75 procent is dat het gebouw nog een jaar leeg blijft staan. Tegelijkertijd signaleert Neprom een grote behoefte aan nieuwe, kwalitatief hoogwaardige kantoorgebouwen. “Die worden vaak in opdracht van bedrijven gebouwd, en daarin is dan ook nauwelijks leegstand. De vraag overstijgt zelfs het aanbod”, aldus Arjan Hofman van Neprom.

De panden zijn vaak eigendom van kleinere partijen of buitenlandse investeerders. “Het is voor hen blijkbaar nog aantrekkelijk genoeg de gebouwen niet af te stoten. Er zit heel veel geld in de markt”, licht de Neprom-woordvoerder toe.