Heroes of the Environment

Ray Anderson, oprichter en topman van vloerbedekkingsspecialist Interface, is door het Amerikaanse tijdschrift ‘Time Magazine’ gekozen als een van de 43 wereldwijde ‘Heroes of the Environment’. Hij kreeg zijn titel tijdens een speciale ceremonie in Londen. Interface staat bekend om zijn jarenlange aandacht voor het milieu, ook in tijden toen dat nog geen marketingvoordelen opleverde.

De titel is bedoeld om internationale helden uit allerlei maatschappelijke geledingen – van Richard Branson tot Al Gore – te eren. Zij krijgen de titel vanwege hun excellente bijdrage die zij leveren aan het milieu. De internationale Heroes Award wordt dit jaar voor de vijfde keer gehouden, maar dit jaar ligt voor het eerst de nadruk op het milieu. De categorieën die in de prijs zijn verwerkt zijn ‘Leiders en Visionairs’, ‘Wetenschappers en Vernieuwers’ en ‘Activisten en Invloedrijke Ondernemers’. In de laatste categorie kreeg Ray Anderson zijn titel. Andere winnaars dit jaar zijn onder ander Prins Charles, David Attenborough, Al Gore en Robert Redford. Vorige jaren wonnen onder andere Bono, David Beckham en Jamie Oliver de Hero Award.

In reactie op zijn eervolle titel gaf Ray Anderson als commentaar: “Om erkend te worden naast zulke eerbiedwaardige andere titeldragers, is een grote eer en een bewijs van de pioniersrol van Interface. Als één enkel bedrijf het verschil kan maken, stel je dan voor wat het zou betekenen als veel meer bedrijven hun verantwoordelijkheid ten aanzien van het milieu op deze manier zouden oppakken.” Verder gaf hij aan: “Interface is het positief bewijs dat duurzaamheid nieuwe, andere en betere denkwijzen mogelijk maakt. Op die manier maakt een organisatie uiteindelijk op een betere manier meer winst en daarmee een groter verschil met haar concurrenten.” Ray Anderson noemt dit new business-model: ‘Doing well by doing good’ ofwel ‘Meer presteren door verantwoord te opereren’.

De titel ‘Hero of the environment’ is een mooie aanvulling op de titel ‘Oglethorpe Sword’, die Ray Anderson al eerder mocht ontvangen van de British American Business Group in mei van dit jaar. Deze laatste titel wordt elk jaar uitgereikt aan een persoon die een speciale bijdrage heeft geleverd aan het investerings- en handelsklimaat tussen het Verenigd Koninkrijk en de staat Georgia.