DTZ Zadelhoff in jubelstemming

De kantoren- en bedrijfsruimtemarkt draait weer op volle toeren; de opname van vierkante meters ligt op een historisch hoog niveau. Vergeleken met de eerste 6 maanden van 2006 is er in 2007 tot nu toe anderhalf keer meer kantoor- en bedrijfsruimte gehuurd of gekocht. De verwachtingen voor het tweede half jaar zijn eveneens positief. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse nationale en regionale factsheets van makelaars- en adviesorganisatie DTZ Zadelhoff.

Op de kantorenmarkt wisselde circa 1,2 miljoen vierkante meter van gebruiker. Ondanks die hoge opname is het totale aantal aangeboden vierkante meters toch toegenomen tot 6,4 miljoen vierkante meter, wat zorgelijk kan worden genoemd. Op de bedrijfsruimtemarkt heeft de hoge opname (van 1,6 miljoen vierkante meter) wél mede geleid tot minder aanbod.

Op de kantorenmarkt is met de opname van 1,2 miljoen vierkante meter het niveau van het topjaar 2000 geëvenaard. DTZ verwacht dat die grote dynamiek in de tweede helft van 2007 doorzet. Met een geschatte opname van 2,1 miljoen vierkante meter voor het hele jaar zal in totaal ruim 10 procent meer kantoorruimte worden verhuurd of verkocht dan in 2006. Vooral voor de randstedelijke agglomeraties Rotterdam, Amsterdam en Den Haag verwacht DTZ Zadelhoff dit jaar een bovengemiddelde opname.

De ingezette economische groei leidt tot een positief sentiment; ontwikkelaars durven weer te bouwen. Het gevolg is een verdubbeling van het aanbod in nieuwe kantoren. DTZ Zadelhoff verwacht dat deze nieuwe kantoorruimte snel wordt opgenomen. In het bestaande segment blijft de situatie zorgelijk. De herontwikkeling van het bestaande aanbod komt maar traag op gang, waardoor ook op lange termijn een situatie van overaanbod zal blijven bestaan. Dat is zeker het geval, als het huidige hoge niveau van bouwactiviteiten aanhoudt.