Bewegende stoelen het best voor studenten

Lichaamsbeweging betekent verhoogde hersenactiviteit. Daarom moeten schoolkinderen en studenten dergelijke stoelen kiezen. Ze stimuleren een natuurlijke zithouding en bieden een eindeloze variëteit aan zithoudingen.

Een recente internationale ergonomiestudie toont aan dat een natuurlijke lichaamsbeweging een hogere concentratie met zich meebrengt. Daarom kiezen studenten en leerlingen het beste een stoel die hen toelaat vrij en natuurlijk te bewegen terwijl ze zitten.

Het Spaanse Instituut voor Ergonomie besluit in een recent onderzoek dat lichaamsbeweging tijdens het zitten de bloedtoevoer naar de hersenen versterkt, hetgeen resulteert in een verhoogde hersenactiviteit en concentratiestimulering.
De wereldberoemde industrieel ontwerper, Peter Opsvik – meest bekend voor zijn Tripp Trapp-stoel – is niet verrast door de bevindingen van het Spaanse Instituut. Sinds de jaren ’70 van de 20e eeuw ontwerpt hij stoelen voor Variér (voorheen Stokke) gebaseerd op het idee dat ze de natuurlijke behoefte voor beweging en variatie van het lichaam moeten stimuleren. “We zijn geschapen om te bewegen, niet om stil te zitten”, aldus Opsvik. “Onze samenleving is passief, zittend geworden – zelfs bij de jongere generaties. Stoelen zouden ons dus moeten inspireren om actief te zijn zodat we zoveel mogelijk zouden bewegen en van zithouding zouden veranderen. Speciaal voor dit doel moeten stoelen ontworpen worden.”

“Jongeren kiezen hun sportuitrusting niet enkel op basis van hoe die eruit ziet, maar ze letten ook op de functie ervan – onder andere de beweeglijkheid (snowboards, surfplanken, fietsen, carving ski’s). Voor schoolkinderen en studenten is een stoel belangrijk voor de ontwikkeling van goede studeergewoonten – daarom is het erg belangrijk om na te denken over de functionaliteit van de stoel. Perfecte bureaustoelen zijn ontworpen om te voldoen aan de natuurlijke behoefte om te bewegen en te variëren van zithouding. Beweging is dé oplossing om problemen met stijve rug- en schouderspieren te vermijden.”

“Alle Variér-stoelen werden op basis van deze bewegingsfilosofie ontworpen. De stoel heeft een kantelbare zitting, die toelaat op natuurlijke wijze te zitten: met het hoofd recht boven de ruggengraat – net zoals wanneer we wandelen. De heuphoek is open; het resultaat is een natuurlijke curve van de lendenen, een vrije ademhaling en een vlotte energiestroom.”

“Variable balans is bedoeld voor kinderen vanaf 10 jaar, terwijl studenten vanaf 15 jaar ook kunnen kiezen voor ‘Pendulum’ of ‘Actulum’. Het is bekend dat schoolkinderen voortdurend bewegen en jammer genoeg wordt hen voortdurend gevraagd stil te zitten. Dankzij de stoel ‘Move’, geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, kunnen ze op een natuurlijke wijze zitten.”