Wiesner-Hager: ‘Helft van de omzet dankzij export’

Wiesner-Hager heeft de omzet in het boekjaar 2006-2007 met bijna 10 procent zien groeien, van 33,5 miljoen euro in het boekjaar 2005-2006 naar 36,6 miljoen euro in het net afgesloten boekjaar. Het inkomende ordervolume naam zelfs met 18 procent toe.

Bij de hoofdvestiging van de onderneming in het Oostenrijkse Altheim wordt dit jaar nog een 5.000 vierkante meter grote fabriek voor de metaalproductie geopend. Bij nagenoeg de helft van de omzet gaat het overigens om export. Een uitbreiding van de verkoopactiviteiten naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Koeweit en de recente opening van kantoren in Moskou en Kiev moeten een exportgroei van nog eens 10 procent opleveren. In 2008 wordt de productielocatie in Humpolec (Tsjechië) uitgebreid om te kunnen inhaken op de toenemende afzetmogelijkheden in de nieuwe EU-landen.

Wiesner-Hager is verheugd over de ontwikkeling van de dochtermaatschappij in Nederland, waar Ruud Kunkels de scepter zwaait en verantwoordelijk is voor de afzet in de Benelux. Het bedrijf in het Limburgse Echt liet voor het derde opeenvolgend boekjaar een sterk stijgende tendens zien. Bedrijven en overheidsinstellinge zoals onder meer Puratos Brussel, gemeente Vilvoorde, TUI, Riagg, KLM en Philips hebben inmiddels de producten van Wiesner-Hager gevonden.

Ook de ontwikkeling op de licentiemarkten in de Verenigde Staten en Japan is positief. Met een omzet van meer dan 500 miljoen yen (3,5 miljoen euro) was 2006 het beste jaar sinds de samenwerking met Okamura, de marktleider voor kantoormeubelen in Japan, van start is gegaan. “Helaas hebben de slechte wisselkoersen een nadelige uitwerking op de export naar de VS en Japan”, stelt Markus Wiesner, algemeen directeur van Wiesner-Hager, vast.

De jongste exportorders zijn onder andere Messe Frankfurt in Duitsland, Peugeot in Frankrijk, Nestlé en Škoda in Tsjechië, Pekao Bank in de Oekraïne en Pennsylvania State University in de Verenigde Staten. In Oostenrijk slaagde Wiesner-Hager er in zijn koppositie op het gebied van kantoormeubilair en bureaustoelen uit te bouwen naar een marktaandeel van ongeveer 20 procent. Nieuwe klanten als Siemens VAI, Fronius, Austria Micro Systems en de TU van Wenen vertrouwen op de expertise van Wiesner-Hager als het om kantoorinrichting gaat.

Voor 2007 zijn op de productielocatie in Altheim investeringen ter grootte van ongeveer 2 miljoen euro gepland, waaronder de eerder genoemde metaalfabriek van 5000 vierkante meter. De modernisering van de houtproductie is al grotendeels afgerond. Op deze afdeling wordt al met de nieuwste technologie gewerkt.

De grote belangstelling vanuit de projecthoek heeft zich tot nu toe ook in 2007 voortgezet. “Als de positieve conjunctuur aanhoudt, rekenen we voor 2007 weer op een omzetstijging van 5 procent naar 38,5 miljoen euro”, aldus een optimistische Markus Wiesner.