Britse interesse voor Nederlands bouwen

Alle nieuw gebouwde huizen in het Verenigd Koninkrijk moeten in het jaar 2016 CO2-neutraal zijn. Deze doelstelling betekent een grote omschakeling voor de Britse bouwsector, omdat er op dit moment nog veelal conventioneel gebouwd wordt. “Duurzaam bouwen is een onderwerp dat niemand nog kan negeren”, aldus Simon Stone, senior inkoper voor Galliford Try, een van de top 5 bouwbedrijven in het Verenigd Koninkrijk.

Onlangs heeft de NBCC (Nederlandse Britse Kamer van Koophandel) interviews afgenomen bij grote bouwondernemingen in het Verenigd Koninkrijk en daaruit blijkt dat duurzaam bouwen hoog op de agenda staat. De Britten zullen hiervoor meer en meer over de grenzen kijken en er is grote interesse in Nederlandse bouwmethoden. “We kijken met belangstelling naar innovaties uit Nederland”, licht Stone toe. “Nederland heeft een hele goede naam op het gebied van duurzaam bouwen. Wij maken nu al gebruik van Nederlandse bouwmethoden”, aldus Gordon MacKenzie, Business Development Manager bij Kier PLC. Ook Ken Simmons, senior inkoper voor HBG, zegt naar Nederland te kijken voor nieuwe innovaties. De NBCC raadt Nederlandse leveranciers aan om zich zichtbaar te maken bij de Britse bouwers en te kijken naar mogelijke samenwerkingsverbanden met lokale partijen.

Nog dit jaar organiseert de NBCC meerdere activiteiten om Nederlandse bedrijven te promoten bij de Britten. “In mei starten we met een grootscheepse campagne – Innovations from Holland – om Nederlandse leveranciers te introduceren bij de belangrijkste Britse bouwers en planners. Volgend hierop organiseren we in het najaar een matchmakings evenement en halen we een delegatie van prominente Britse bouwbedrijven en planologen naar Nederland voor demonstraties en presentaties”, aldus Jochem Geheniau, manager bij de NBCC in Londen.