WH opent vestigingen in in Moskou, Kiev, Sofia en Dubai

Wiesner-Hager is sinds begin dit jaar met nieuwe vestigingen in Moskou en Kiev aanwezig in Oost-Europa. In Sofia richt de Oostenrijkse meubelfabrikant als hoofdaannemer het grootste ziekenhuis van Bulgarije in. Met vestigingen in verschillende Europese landen en een aantal licentiepartners in de Verenigde Staten, Japan en Korea is Wiesner-Hager zonder meer een internationale onderneming. Bijna 50 procent van de totale omzet komt buiten Oostenrijk tot stand.

In Centraal en Oost-Europa was het bedrijf tot nu toe al actief met een productie- en verkooplocatie in Tsjechië en een verkooppartner in Hongarije. De nieuwe activiteiten in Oost-Europa zullen naar verwachting een belangrijke bijdrage leveren aan de verdere groei van de export.

Daarbij tekent Wiesner-Hager aan dat Rusland en de Oekraïne twee zeer verschillende markten zijn. Terwijl de markt in Moskou al sterk ontwikkeld is, staat deze in Kiev nog in de kinderschoenen. “De omzet in Moskou neemt snel toe en heeft inmiddels een volume bereikt dat een eigen verkoopstructuur ter plaatse rechtvaardigt”, aldus Franz Zechmeister, directeur export bij Wiesner-Hager. “Vergeleken daarmee is ons kantoor in Kiev, dat we samen met een Tsjechisch meubelcluster exploiteren, een investering in de toekomst. Hier horen we nog bij de eerste internationale aanbieders, met alle mogelijkheden op het gebied van langetermijngroei van dien.”

Hoe groot het potentieel in Oost-Europa is, blijkt wel uit het voorbeeld van het Tokuda Hospital in Sofia. Samen met twee Tsjechische partners richt Wiesner-Hager dit momenteel grootste en modernste ziekenhuis van Bulgarije in. Wiesner-Hager levert in Sofia als hoofdaannemer niet alleen tafels en stoelen, maar (met uitzondering van de bedden) de hele inrichting, volledig turn-key. De order is goed voor ongeveer 1 miljoen euro. Vergelijkbare projecten zijn al in Afrika en het Midden-Oosten gepland.

Vanaf maart 2007 heeft Wiesner-Hager bovendien een eigen vertegenwoordiger in Dubai. “De Verenigde Arabische Emiraten vormen een sterk ontwikkelde markt. De bouwactiviteiten zullen de komende 5 tot 7 jaar alleen nog maar toenemen. Voor ons een goede reden om deze markt met een eigen exportteam aan te pakken”, aldus Zechmeister.