Bijzondere bibliotheek

MVRDV voltooide onlangs de Tianjin Binhai Library, een nieuw cultureel centrum van 33.700 vierkante meter, ontworpen rondom een lichtgevend balvormig auditorium, middenpunt van een groots atrium dat gevormd wordt door een topografie van gebogen en trapsgewijs aflopende boekenplanken. In het gebouw is de boekenplank de maat die ruimten vormt en optreedt als bank, auditorium, trap, plafond en zelfs als horizontale lamel op de buitengevel. De openbare bibliotheek van Tianjin Binhai is in een recordtempo van drie jaar ontworpen en gebouwd binnen een door de gemeente strak opgelegd schema. Naast veel mediaruimtes is er plek voor 1,2 miljoen boeken.

De bibliotheek werd door de gemeente Tianjin in opdracht gegeven en is gelegen in het cultureel centrum van het Binhai district in Tianjin, de kustmetropool naast Beijing in China. Gelegen naast een park is het gebouw onderdeel van een groter cultuurcluster bestaande uit vijf culturele centra die door een internationaal team van architecten zijn gerealiseerd, naast MVRDV ook Bernard Tschumi Architects, Bing Thom Architects en HH Design. De gebouwen zijn met elkaar verbonden door een glazen dak dat door het Duitse GMP is ontworpen, samen met het masterplan. Volgens dit plan moest de bibliotheek binnen een strikt gegeven volume worden gerealiseerd wat tot een interieurconcept leidde. 

Het concept is een volume gemaakt van boekenkasten dat wordt onderbroken door een lichtgevend balvormig auditorium in haar midden. De boekenkasten houden afstand tot deze bal waardoor een atrium van boekenplanken ontstaat die ook als trappen, zitbanken, auditoria en zelf plafonds fungeren, in een topografie van verlichte gebogen lijnen. Twee glazen gevels verbinden het atrium met het park aan de buitenkant en de glazen gang aan de binnenkant van het complex. De buitengevel is gemaakt van ‘boekenplanken’ die hier als horizontale lamellen werken en het interieur tegen zonlicht beschermen. Een rond bovenlicht zorgt voor daglicht in het atrium.

“De openbare bibliotheek van Tianjin Binhai is bijna een grot, gevormd van doorlopende boekenkasten. We mochten de buitenkant niet openen en hebben daarom het interieur geopend. Het door de klant gevraagde balvormige auditorium werd naar binnen ‘gerold’. Het gebouw maakt er simpelweg ruimte voor, zo ontstaat het atrium als een omarming tussen media en kennis.” zegt Winy Maas, MVRDV medeoprichter. “We hebben een mooie openbare ruimte gemaakt die als een woonkamer voor de stad functioneert. De boekenkasten zijn goede plekken om te zitten en ze geven toegang tot de bovenverdiepingen. De curves maken verschillend gebruik van de ruimte mogelijk: lezen, zitten, lopen, discuteren en ontmoeten. Samen vormen atrium en bal het oog van het gebouw, een plek om te zien en gezien worden.”  

De vijf verdiepingen van de bibliotheek bevatten een ruim programma van educatieve ruimtes. In de kelder zijn technische ruimtes, depots en een groot archief. De begane grond geeft makkelijke toegang tot de jeugdbibliotheek, de afdeling voor ouderen, het atrium en de hoofdingang. In de eerste en tweede verdieping zijn leeskamers en gespecialiseerde bibliotheken terwijl de twee bovenverdiepingen ook nog vergaderkamers bevatten, tevens computerlokalen, audiotheken en twee daktuinen. 

De bibliotheek is een van MVRDV’s snelst gerealiseerde projecten tot nu toe: drie jaar tussen de eerste schets en oplevering. Direct na het begin van de ontwerpfase werd met de bouw begonnen. Door dit strikte bouwschema werd een belangrijk onderdeel van het concept uiteindelijk niet gerealiseerd. Alle boekenkasten, ook de lagen in het plafond, zouden toegankelijk zijn. Dit plan werd ter plekke gewijzigd en zonder overleg met MVRDV werden de planken van achter met geperforeerde aluminiumplaten bekleed waar een print van boeken op werd gezet. De interventie was geboren uit tijdnood om sneller te bouwen en heeft een vreemd esthetisch en functioneel gevolg. De hoofdzaak, het goed functioneren van het atrium als open ruimte en als woonkamer voor de stad werd echter niet negatief beïnvloedt. De bovenste planken worden nu met rolsteigers en touw bereikt voor schoonmaak en onderhoud. In de toekomst kan het oorspronkelijke plan alsnog worden uitgevoerd.

Sinds de publieksopening op 1 oktober 2017 is het gebouw een hit in de media en op social media in China. Staatszender CCTV noemde de bibliotheek een “oceaan van boeken’ terwijl tijdschrift The Bund het gebouw tot “mooiste bibliotheek van China” heeft gekozen. Op social media wordt het gebouw “zee van kennis”, “Super Sci-Fi” en “The Eye” genoemd. Meest belangrijk is echter dat de bevolking van Tianjin massaal gebruik maakt van de bibliotheek en het atrium zoals gepland als stedelijke woonkamer heeft geaccepteerd. 

De openbare bibliotheek van Tianjin Binhai is gebouwd volgens de Chinese energie-efficiency standaard Green Star en heeft twee sterren. MVRDV heeft met TUPDI co-architecten, ingenieursbureau Sanjiang Steel Structure Design, TADI binnenhuis architecten en Huayi Jianyuan lichtontwerp samengewerkt. Het is het tweede gerealiseerde project van MVRDV in Tianjin, in 2009 realiseerde het bureau reeds het TEDA masterplan. 

www.mvrdv.com


Deel op Social Media