Multifunctionele ruimte getransformeerd

Multifunctionele ruimte getransformeerd tot kantoor
 
Hoe maak je van een ruw casco-opgeleverde multifunctionele ruimte die al ruim 6 jaar leeg staat een inspirerende kantooromgeving? Interieurarchitect Jeroen Peters van StudioOK in Rotterdam tekende voor het ontwerp. “De open werkomgeving in de Sfinx in Rijswijk is representatief voor wie we willen zijn: open, laagdrempelig, flexibel en toegankelijk”, zegt één van de twee tevreden opdrachtgevers, Nyncke Bouma, directeur-bestuurder van Fonteynenburg.
Het is een bekend fenomeen: voor 2008 gingen de vergunningen voor nieuwe kantoorpanden, al dan niet in combinatie met appartementen, winkels of andere toepassingen als zoete broodjes over de toonbank. Na 2008 viel de interesse voor kantoorpanden weg, maar werd er nog wel een tijdje doorgebouwd. Het gevolg: veel gloednieuwe panden die leeg bleven staan, vaak tot op de dag van vandaag. Een voorbeeld daarvan is De Sfinx in Rijswijk. De 128 appartementen in het dertien verdiepingen hoge complex werden verhuurd, maar de multifunctionele ruimte op de begane grond, de zogenaamde ‘Plint’, bleef leeg. 
Enige tijd geleden meldden zich echter twee huurders: Limor en Fonteynenburg.
Twee zorgorganisaties met beide hun eigen expertise, maar ook de intentie om hun samenwerking te intensiveren. StudioOK, interieurarchitectuur uit Rotterdam werd benaderd om de nog leegstaande, 6 jaar geleden ruw casco-opgeleverde ruimte, vorm te geven. Jeroen Peters van StudioOK nam de handschoen op. “De twee organisaties komen uit een ‘verkamerde’ en dus zeer traditionele kantooromgeving. We hebben de gehele inrichting van de ‘Plint’ gebaseerd op het gezamenlijk gebruik door de twee organisaties. De opzet was om de twee organisaties de ruimte te laten delen. De begane grondlaag was oorspronkelijk bedoeld als multifunctioneel centrum, gevuld met sociaal-maatschappelijke- en zorgvoorzieningen.” 
De ruimte is niet ontwikkeld als kantoorruimte, hetgeen duidelijk tot uiting komt in de ongewone maatvoering. De begane grond is met een plafondhoogte van 4.400 millimeter ongewoon hoog terwijl de verdieping, die aansluit op de woonlagen, met een plafondhoogte van 2.600 millimeter weer ongewoon laag is. “We hebben in samenwerking met Kees van Puijenbroek van ReOffice – verantwoordelijk voor de nieuwe werkstijl van de twee organisaties – deze onalledaagse casco ruimte omgebouwd tot een inspirerende werkomgeving.” 
De oppervlakte van de ruimte bedraagt ongeveer 3.500 vierkante meter, waarvan de beide organisaties samen nu 1.100 vierkante meter in gebruik hebben. De ongewone maatvoering vroeg de nodige creativiteit van Peters. “Het is een uitdaging om zo’n niet gangbare cascoruimte om te vormen tot een eigentijds kantoor, niet gehinderd door een vaststaande inrichting of reeds aanwezige installatie. Een blanco vel dus, waar we de ruimtelijke kwaliteit optimaal konden benutten.”
Er werd uiteindelijk gekozen voor vrij in de ruimte staande overlegkamers, opgebouwd uit chipwood-materiaal. Peters: “Deze overlegkamers creëren een dynamische kantooromgeving met verrassende plekken voor overleg, ontmoeting en ontspanning. We hebben een industriële uitstraling weten te behouden met veel van het cascobeton in het zicht, alsook veel van het leidingwerk. Het onbehandelde ruwe karakter van het beton, samen met de warmte en natuurlijke uitstraling van hout, vormt een contrastrijke en sfeervolle combinatie”, zegt Peters, die benadrukt dat de keuze voor deze industriële uitstraling geen budgettaire reden kent. “De ruimtelijke kwaliteit en de wens voor een onalledaagse aanpak waren leidend bij het ontwerp. Het gebruik van standaard bouwmaterialen en een eenvoudige detaillering maakte het voor de bouwende partijen mogelijk om een groot deel van de elementen prefab in de fabriek te maken. Dit scheelde met name veel tijd in de afbouw.”
Op de verdieping is gekozen voor een multifunctioneel werkcafé met keuken en een grote vergader-/trainingsruimte. Ook dit is een gezamenlijke ruimte, waar beide organisaties intensief gebruik van maken. “Beide organisaties werken nu volledig vrij en door elkaar in de ruimte, gebruik makend van alle functies. Niemand heeft een eigen kamer, ook de directie van beide organisaties niet.” Het project werd in maart 2015 opgeleverd. Behalve de genoemde partijen leverden onder meer de volgende bedrijven hun medewerking aan het project: Heembouw Rotterdam (afbouw casco), Barten Groep Driebergen en Technowand Aalten (interieurbouw) en OfficeDock Amsterdam (losse inrichting).
 
(Foto’s: Dick Kikstra photography)