Het kantoor als hotel

Het kantoor als hotel
 
Grenzen vervagen. Anno 2015 kan in het projectinterieur alles alles zijn. We kijken er bijvoorbeeld allang niet meer van op wanneer een hotellobby gebruikt wordt als kantoor. Dat het omgekeerde – het kantoor als hotel – ook kan, bewijst architectenbureau Powerhouse Company met de renovatie van kantoorgebouw Willemswerf in Rotterdam.
Slapen op kantoor? Het is geen bezigheid die in de regel ondersteund wordt in het eigentijdse werkinterieur. Natuurlijk, er zijn uitzonderingen. Maar in het gemiddelde kantoor is meestal geen bed te vinden. Het recentelijk door Powerhouse Company gerenoveerde (en oorspronkelijke door Wim Quist ontworpen) kantoorgebouw Willemswerf in Rotterdam vormt hierop geen uitzondering: bedden zal de geïnteresseerde bezoeker van het iconische gebouw er niet vinden. Maar desalniettemin heeft de sfeer in het gebouw verdacht veel weg van een hotel. Dat is niet vreemd, want PowerHouse Company liet zich bij de renovatieopdracht volop inspireren door de sfeer en aankleding van hotels.
De renovatie van het Willemswerf-kantoorgebouw vindt plaats in opdracht van ASR Vastgoed Vermogensbeheer en betreft de grondige aanpak van in totaal 24 verdiepingen in 8 jaar. Het project is nu ruim 2 jaar geleden van start gegaan en recentelijk werd het eerste deel van het project opgeleverd: het souterrain en de begane grond van het gebouw. 
Renovatie van het voormalige Nedlloyd-hoofdkantoor was hoognodig, aldus een woordvoerder van architectenbureau Powerhouse Company. “Na 25 jaar was het gebouw in een matige toestand.” Zo vertoonden de marmeren vloeren lelijke bruine vlekken en maakte de lobby een sterk gedateerde indruk. “Met een collectie van willekeurige objecten, waaronder scheepsmodellen en kunstwerken, ademde de foyer niet langer de sfeer van een high-end kantoorgebouw.” En precies daarom vroeg opdrachtgever ASR het architectenbureau om het gebouw van Wim Quist ingrijpend onder handen te nemen. “Dit vinden wij natuurlijk een grote eer. Het gebouw met zijn kenmerkende in glas uitgevoerde trapezium is één van Wim Quist’s beroemdste gebouwen en was in 1988 zeer innovatief. Willemswerf wordt gekenmerkt door een ‘totaal design’-concept, waarbij materialen, details en ruimtelijke expressie van exterieur en interieur in elkaar overlopen.” 
“Onze focus ligt op het behouden van het karakter van het gebouw”, vervolgt de woordvoerder over het huidige renovatie-project. “We proberen het materiaalgebruik, de ruimtelijke kwaliteit en precieze detaillering te behouden en waar mogelijk te verbeteren.” Maar dat betekent niet dat de sfeer in het gebouw hetzelfde zal blijven. Integendeel zelfs: nu het eerste resultaat van de renovatie gepresenteerd is, blijkt dat PowerHouseCompany – overigens in nauw overleg met Wim Quist zelf – een aantal opvallende keuzes heeft gemaakt: het souterrain en de begane grond van het kantoorgebouw zijn door het architectenbureau getransformeerd in een ‘cross-over’ van een hotellobby, een restaurant en een koffiebar.  
Deze keuzes zijn het gevolg van de uitgebreide analyse die aan het ontwerpproces vooraf ging. Uit de analyse kwam onder meer naar voren dat de grote lege lobby geen werkelijke functie meer had. “Deze lobby is oorspronkelijk ontworpen voor een gebouw met één huurder. Maar nu het gebouw gebruikt wordt door heel veel verschillende huurders, is de lobby ‘eigendom’ van allerlei verschillende partijen.” 
Om de nieuwe situatie recht te doen, besloot Powerhouse Company om het restaurant – oorspronkelijk gepositioneerd op de eerste verdieping – naar de lobbyruimte te verplaatsen. In deze ruimte werden daarom onder meer een viertal luxueuze zespersoons dinerruimtes gesitueerd, die onder meer opvallen vanwege de luxueuze leren bekleding die is toegepast. Voorts was er ruimte voor de realisatie van een koffiebar en daglichtrijke zitgebieden met uitzicht over de Nieuwe Maas, waar huurders bezoekers kunnen ontvangen en in een informele sfeer kunnen genieten van een kop koffie – precies zoals in een ‘echt’ hotel dus.
De hotelsfeer in het gebouw wordt nog versterkt door het materiaalgebruik. “We hebben Wim Quist’s geometrische indeling gehandhaafd en warme, luxe materialen aan het interieur toegevoegd, waardoor een meer gastvrije en tactiele atmosfeer is ontstaan.” 
Opvallende nieuwe elementen in het interieur zijn bijvoorbeeld de spiegelwand, die de route van het souterrain naar de lobby markeert, en de bijzondere wenteltrap waarboven een speciaal voor dit project door Nanne de Ru ontworpen spiraalvormig lichtobject geplaatst is. 
De lobby heeft een totaal andere uitstraling gekregen dan voorheen. De kunstwerken zijn verdwenen en vervangen door clusters van modernistisch meubilair. Marokkaanse tapijten en staande lampen verlenen een intimiteit aan de ruimte die in de voormalige zakelijk ‘kantoorsfeer’ nog met een lampje te zoeken was. Eigenlijk het enige hotelachtige element dat vooralsnog volledig ontbreekt op de gerenoveerde verdiepingen zijn gastenkamers met bedden. Wellicht dat dergelijke interieurelementen nog volgen in het resterende renovatietraject. Maar waarschijnlijker is dat deze specifieke hospitality-functie buiten het programma van Willemwerf blijft. Sommige dingen moet je ook niet op kantoor willen doen.   
 
(Foto’s: Kim Zwarts)