Herkenbaar vernieuwd

Herkenbaar vernieuwd
 
Het gemeentehuis in Oldebroek was al enige jaren dringend aan renovatie toe. Maar wat doe je op momenten dat gemeentelijke herindelingen aan de orde van de dag zijn, het beschikbare budget minimaal is en de burgers in tijden van crisis kritisch kijken waar overheden hun geld aan uitgeven?  Juist: je renoveert met de hand op de knip en met gezond verstand. Architect Alex Drost van 4D Architecten noemt het ‘herkenbaar vernieuwen’. Ecophon leverde de akoestische plafonds.
Het gebouw (bouwjaar: 1980) was niet alleen fysiek toe aan renovatie. Ook de ontvangst van bezoekers voldeed niet meer aan de huidige tijd. Dat is nu anders: recentelijk opende het gemeentehuis het nieuwe Klant Contact Centrum (KCC). Een grondige renovatie van het interieur en optimalisatie van de bouwkundige opzet resulteerde in een publiekscentrum met een open en frisse uitstraling. Bovendien is de identiteit van het gebouw behouden. De totale kosten van de renovatie bedroegen zo’n 750.000 euro. “En alle financiële middelen waren beschikbaar vanuit de bezuinigingen, die we eerder al hadden gerealiseerd vanuit uitstel van onderhoud. We hebben dus geen extra geld hoeven vrijmaken ”, meldt de verantwoordelijke ambtenaar Benno van den Hoek trots. 
Toen renovatie niet meer kon worden uitgesteld, werd besloten om te renoveren met in het achterhoofd een mogelijke verkoop van het gebouw binnen een afzienbare tijd. Architect Alex Drost: “Daar is goed over nagedacht. Niet alleen vanwege de centen, maar ook omdat je als overheid een voorbeeldfunctie hebt. Je vernieuwt een gebouw, maar wilt graag dat het ook zijn functionaliteit behoudt op het moment dat jij weg bent en dus niet leeg blijft staan. Het zijn details, maar we hebben bijvoorbeeld alle logo’s en emblemen die bij het gemeentehuis horen zo aangebracht, dat ze ook eenvoudig te verwijderen zijn. Logo’s met stickers en de tekst die ooit in de banken van de raadsleden stond gegraveerd, werden overgenomen op de muur. In onze ogen heeft dat ook te maken met verduurzaming. We hebben op zo’n manier gerenoveerd, dat een volgende gebruiker er ook mee uit de voeten kan.”
Het Klant Contact centrum (KCC) vormt nu het hart van het gerenoveerde gemeentehuis.“Voorwaarde voor het KCC was, dat het laagdrempelig moet zijn voor bezoek”, aldus de architect. “De ambtenaren ontvangen hier burgers, die zich voor allerhande zaken melden. We hebben vier open ruimtes, die van elkaar worden afgeschermd door akoestische schermen. Daarnaast zijn er nog twee spreekkamers voor meer privacygevoelige gesprekken. Om het geheel een vriendelijker uitstraling te geven, is de balie vervangen door een tafel. Optisch loopt die tafel door alle ruimtes heen.”
Een belangrijk punt van aandacht was het plafond. In de oude situatie bestond dat plafond uit bruine houten schroten. Het oorspronkelijk plan was om deze schroten van een kleurtje te voorzien, maar dat bleek praktisch niet uitvoerbaar. Dus werd besloten om het schrotenplafond te verwijderen en te vervangen door een lichtgekleurd Focus Lp –systeemplafond van Ecophon met plafondplaten, variërend in breedtes van 15, 30 en 60 centimeter. Architect Drost was met name gecharmeerd van dit plafond vanwege het lijnenspel. Ook de gemeente is blij met deze oplossing. “De nieuwe plafonds zijn allemaal licht, ruimtelijk en lineair. Dat maakt de sfeer in alle gerenoveerde ruimtes heel rustig en prettig. Zowel medewerkers als bezoekers reageren erg enthousiast”, aldus Benno van den Hoek. 
Een belangrijke functionaliteit van het toegepaste plafond is de uitstekende akoestische waarde. Maar Focus Lp heeft meer kwaliteiten, benadrukt Ecophon. “De panelen zijn geproduceerd uit duurzame derde generatie glaswol, gemaakt van 70 procent gerecycled glas en plantaardig bindmiddel”, aldus een woordvoerder. “De technische panelen worden gebruikt om zones te creëren voor technische installaties, zoals verlichtingsarmaturen, ventilatieroosters, sprinklers, et cetera.” 
In Oldebroek werd gebruik gemaakt van de mogelijkheid om eenvoudiger de verlichting aan te brengen. Lichtexpert Rik Nijs van Haco Lichtprojecten uit Nieuwegein werd ingeschakeld om hier invulling aan te geven. “In de oude situatie was sprake van tl-armaturen, die afgeschermd werden met roosters.  In de nieuwe situatie hebben we gekozen voor LED-downlighters”, zegt Nijs, die overigens stelt dat er nog veel misverstanden bestaan over duurzame verlichting. “Er wordt al snel geroepen dat LED energiezuiniger is dan andere oplossingen. Dat is in principe ook wel zo, maar je moet wel kijken naar de benodigde lichtopbrengst op de werkplek. Het voordeel van de nieuwe situatie is, dat de armaturen deels dimbaar zijn, waarbij het mogelijk is om elke gewenste lichtsituatie te creëren en daarbij ook onderscheid te maken tussen werkplekken en looppaden. Dat zorgt voor de nodige besparing.”
 
Architect Drost wilde er bij zijn ontwerp voor waken, dat alles vanaf tekening tot in detail was uitgewerkt. Sommige onderdelen liet hij gedurende de bouw ontstaan. “Direct na entree bevindt zich links de pauzeruimte voor personeel. Deze zou oorspronkelijk met een wand afgescheiden worden van het publiek. Tijdens de bouw bleek de openheid een positieve uitwerking te hebben op het publiek en de meeste gebouwgebruikers, dus hebben we de wand weggelaten. Nu kan het publiek ook gebruik maken van deze ruimte en er een kopje thee of koffie krijgen. Dat maakt de ontvangst een stuk vriendelijker. Zo kun je zien dat het ook niet altijd goed is om alles tot in detail in de vullen. Het is als een olifantenpaadje: soms moet je ook dingen gewoon laten ontstaan.” 
Foto's Vincent Hartman