Gebouw vol verrassingen

Het Grotiusgebouw is het nieuwste universiteitsgebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen. De universiteit is gelegen in een parkachtige omgeving. Het compacte, vrijstaande Grotiusgebouw met zijn alzijdige oriëntatie past perfect in deze groene campus. Dankzij het atrium dringt daglicht diep binnen in het gebouw.


 
Architectenbureau Benthem Crouwel Architekten ontwierp een nieuw gebouw voor de faculteit der rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het zogenoemde Grotiusgebouw heeft verschillende verrassende kenmerken. Zo is het gebouw voorzien van een ruim centraal atrium. Rondom dit atrium zijn de vitale functies gesitueerd, zoals de bibliotheek van de rechtenfaculteit, die zich uitstrekt over drie bouwlagen en meteen in het oog springt door de rijen boekenkasten. In het centrale atrium is voorts het restaurant te vinden; het is geplaatst op de begane grond en de eerste verdieping en heeft een ruim terras dat overloopt in het terras van de bibliotheek. 


 
Het Grotiusgebouw is daarnaast natuurlijk voorzien van een grote collegezaal, studieruimtes en een mix van eenpersoonskamers en gemeenschappelijke ruimten. Deze zijn over de verdiepingen door het gehele gebouw verspreid. 
De kantoren bevinden zich voornamelijk in de twee bovenste lagen van het gebouw, waaronder de penthouseverdieping, en bieden een prachtig uitzicht over de groene campus. Geïnspireerd door de sfeer van klassieke rechtbanken en bibliotheken, koos Studio Groen+Schild – het bureau dat de interieurarchitectuur voor zijn rekening nam – hier onder meer voor speciaal ontworpen ‘boekenkastpuien’ van glas en hout.


 
Via het atrium valt daglicht overvloedig tot in het hart van het gebouw. Natuurlijk is er ook veelvuldig kunstlicht in het gebouw toegepast. Hierbij speelde duurzaamheid een belangrijke rol. Per ruimte die met kunstlicht wordt verlicht, is zorgvuldig bepaald hoeveel kunstlicht nodig is, gelet op de functie van die ruimte. Middels de toepassing van aanwezigheidsdetectie is dit kunstlicht alleen aan wanneer er daadwerkelijk iemand in de ruimte aanwezig is. Het lichtplan werd door installatieadviseur Nelissen Ingenieursbureau in nauwe samenwerking met Studio Groen+Schild ontwikkeld.