Licht lucht en LED

In het Business & Science Park in Enschede, pal tegenover het voetbalstadion van FC Twente, staat sinds kort het nieuwe hoofdkantoor van ICT-onderneming Sigmax. Het gebouw, ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter, valt onder meer op vanwege de glazen gevel, waardoor er voldoende daglicht in het gebouw kan doordringen. In het interieur is volop LED-verlichting toegepast. Auteur: Henk-Jan Hoekjen, foto’s: Guido Erbring.



Sigmax is een gespecialiseerd ICT-bedrijf, dat onder meer innovatieve mobiele oplossingen voor de handhaving- en toezichts-taken van gemeenten, politie en het openbaar vervoer levert. Ook richt Sigmax de ICT-infrastructuur van bedrijven in en houdt deze op orde. Het bedrijf betrok recentelijk een nieuw hoofdkantoor, dat ontworpen werd door de bekende Amsterdamse architect Paul de Ruiter. Hij heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot één van dé toparchitecten op het gebied van duurzaamheid. Dat komt ook in het Sigmax-kantoor volop tot uiting. Het gebouw is daglichtrijk én maakt gebruik van LED-oplossingen, die werden geleverd door Arpalight.

“Het ontwerp van het gebouw is gebaseerd op het specifieke werkproces en de organisatiestructuur van Sigmax. Uitgaande van de managementfilosofie van Eckart Wintzen kunnen we flexibel inspelen op alle ontwikkelingen in de huidige snel veranderende ICT-wereld”, vertelt de woordvoerder van het architectenbureau over de totstandkoming van het gebouw. “Het cellenkantoor en het open werklandschap zijn in het gebouw afgewisseld. Zo willen we synergie creëren tussen de diverse divisies, waardoor de realisatie van en kennis over intelligente ICT-oplossingen en producten in de toekomst gewaarborgd kan blijven.”
Het nieuwe Sigmax-kantoor is ontworpen als een gestapeld paviljoen, waarbij de horizontale belijning en de spectaculaire glazen gevel met afgeronde hoeken het ruimtelijke en transparante karakter van het gebouw benadrukken. “De slanke, zwevende kantoorvloeren lopen als het ware door naar buiten en worden slechts gescheiden door de glazen pui. De visuele grens tussen binnen en buiten is hierdoor minimaal.”

 
   Het interieurontwerp van Ex Interiors versterkt het daglichtaspect
   van het gebouw.


De nieuwe huisvesting van Sigmax is zeer compact ontworpen. De verdiepingen zijn zo efficiënt mogelijk ingedeeld, waarbij is uitgegaan van een uiterst flexibele plattegrond. Zo kunnen er zowel cellenkantoren als open kantoorlandschappen worden gecreëerd. “De compacte opzet van het gebouw, in samenspel met het atrium in het hart van het gebouw, zorgt voor de connectie tussen alle verdiepingen en stimuleert het onderlinge contact en de ‘toevallige’ ontmoeting tussen de medewerkers. De esthetiek van het architectonisch ontwerp van Sigmax manifesteert zich met name in het ruimtelijk ontwerp van de witstalen sculpturale trap, die als beeldbepalende blikvanger van de dubbele, uitnodigende entree op de begane grond fungeert. Deze open en lichte ruimte wordt zowel als restaurant, presentatieruimte en als vergaderplek gebruikt.”



Ook vanuit verlichtingsoogpunt heeft Paul de Ruiter een bijzonder ontwerp gerealiseerd. Allereerst is er volop inval van daglicht. Dit is onder meer te danken aan de glazen gevels en aan het feit dat de zonluifels aan de zuidzijde van het gebouw aan de onderzijde bekleed zijn met RVS-panelen, waardoor indirect licht van buitenaf dieper het gebouw wordt ingebracht. De architect: “Op iedere verdiepingsvloer kan het daglicht maximaal toetreden. Met name het atrium draagt hier aan bij.” De regulering van daglicht en een goede klimaatregeling zorgen volgens de architect voor een aangenaam werkklimaat. “In de 45 centimeter hoge vloeren zijn klimaatunits, betonkernactivering, zonwering en ventilatie verwerkt. Alle installaties zijn waar mogelijk weggewerkt.”


    De LED-verlichtingsarmaturen, ronde schijven in verschillende diameters,
    zijn in een wisselend patroon door het hele pand aangebracht.


Het daglichtaspect van het gebouw wordt versterkt door het interieur van Ex Interiors. De toepassing van voornamelijk glazen binnenwanden benadrukt de openheid van het ontwerp. De duurzaamheid van het project komt overigens niet alleen tot uiting in het slimme gebruik van daglicht. Ook het kunstlicht is duurzaam. Arpalight Projectverlichting uit Bavel ontwikkelde in opdracht van binnenhuisarchitect Odette Ex een lichtplan, waarin LED-verlichting een hoofdrol speelt: (vrijwel) het hele gebouw is voorzien van de duurzame nieuwe lichttechnologie. De verlichtingsarmaturen, ronde schijven in verschillende diameters, zijn in een wisselend patroon door het hele pand aangebracht, wat vooral in de avond voor verrassende lichteffecten zorgt.
“Het pand is voor wat betreft de plafondverlichting volledig uitgerust met LED-verlichting van aanbieder Nimbus”, aldus een woordvoerder van Arpalight. “Het kantoorgebouw van Sigmax is uitgerust met een geavanceerd luchtbehandelingsysteem, waarbij de luchtstroom langs het plafond wordt gestuwd en niet of nauwelijks door obstakels mag worden onderbroken om zo diep mogelijk het pand in te kunnen stromen. Dit vroeg om minimale afmetingen van de armaturen van de plafondverlichting en was daarmee een flinke uitdaging voor het lichtplan.”

De Modul R LED-verlichting van Nimbus bleek perfect geschikt door de aanbouw van armaturen met slechts 1 centimeter dikte. “De voedingselementen van deze serie konden bovendien worden weggewerkt in de gevelstrook, waar ook het besturingssysteem van de luchtbehandeling was ondergebracht”, aldus Maichel Kusters, lichtadviseur bij Arpalight. De Nimbus Modul R LED lampen, variërend in diameters van 11 tot 38 centimeter, zijn ‘at random’ tegen de plafonds geplaatst, zonder rekening te houden met de glazen binnenwanden. “Dit geeft een speels effect, zonder dat er daarbij concessies worden gedaan aan de functionele lichtbehoefte.” Noodverlichtingsarmaturen van 5 centimeter rondjes zijn in hetzelfde speelse patroon meegenomen. De staande kolommen op de verdiepingen zijn met compact-fluorescentieverlichting uitgevoerd en de opvallende trappartij, die als sculptuur door alle verdiepingen heenloopt, zijn met LED-verlichting uitgerust.


   De Modul R LED-verlichtiung van Nimbus bleek perfect geschikt door
  de aanbouw van amaturen met slechts 1 centimeter dikte.


De opdrachtgever is zeer in zijn nopjes met het eindresultaat. Walter Rijk, directeur van Sigmax: “Het lichteffect is bijzonder en draagt bij aan het aangename werkklimaat dat wij voor ogen hadden voor onze medewerkers en dat in onze ogen ook een vorm van duurzaamheid is. Arpalight Projectverlichting heeft vanuit het concept van de architect goed meegedacht en hun keuze voor de kwalitatief hoogwaardige en design LED-verlichting van Nimbus is een hele goede geweest.” Waarvan akte.


www.arpalight.nl
www.nimbus-group.com