Kernbegrip samenwerken

Land- en tuinbouwcoöperatie Agrifirm nam deze zomer een nieuw hoofdkantoor in gebruik. Het door Bureau B + O Architecten ontworpen kantoor in Apeldoorn biedt plaats aan bijna driehonderd medewerkers. Het werd ingericht op basis van Het Nieuwe Werken. “Maar dan wel een variant die past bij Agrifirm”, vertelt architect Pieter Brink. Auteur: Henk-Jan Hoekjen, foto’s: René de Wit.




Ruim 2 jaar geleden fuseerden de bedrijven Agrifirm uit Meppel en Cehave Landbouwbelang uit Veghel tot Agrifirm. Voor de locatie van een gezamenlijk hoofdkantoor viel de keuze al snel op het centraal gelegen Apeldoorn. Na een tijdelijk onderkomen gevonden te hebben in de Apeldoornse kantoortoren La Tour, kon de organisatie eind juni zijn intrek nemen in het nieuwe kantoor. Dit hoofdkantoor werd ontworpen door Bureau B + O Architecten uit Meppel. “We kregen deze opdracht na een architectenselectie”, vertelt architect Pieter Brink. “Wij hadden al eerder een opdracht uitgevoerd voor Agrifirm in Meppel, maar omdat het Agrifirm is samengegaan met Cehave, vond de opdrachtgever het begrijpelijkerwijs verstandig om ook andere architecten een kans te bieden om een voorstel te doen. Uiteindelijk kreeg ons voorstel de meeste stemmen.” 

“Het kantoorpand is ingericht volgens de principes van Het Nieuwe Werken (HNW), maar dan wel op maat gemaakt voor Agrifirm”, vervolgt de architect. De keuze voor HNW werd gemaakt vanuit verschillende motieven. Allereerst was er de wens van de fusieorganisatie om een kantoor te realiseren, dat up-to-date is. “Daarnaast hebben ook andere organisaties in de landbouwsector de laatste jaren de keuze gemaakt voor HNW”, vertelt Brink. “Denk daarbij aan de Rabobank of ZLTO. Bij die laatste organisatie zijn we dan ook wezen kijken met de stuurgroep, die verantwoordelijk was voor de inrichting van het nieuwe kantoor. Mede op basis van dit bezoek werd duidelijk, dat Agrfirm niet langer wilde werken in een cellenkantoor.” Tenslotte wilde Agrifirm een efficiënte inrichting. “En dan kom je dus uit bij HNW”, zegt Brink. “Want door gebruik te maken van flexibele werkplekken en de toepassing van een passend aantal spreek- en vergaderruimtes, maak je veel efficiënter gebruik van de beschikbare kantoorruimte.”


Medewerkers van Agrifirm kunnen in de nieuwe situatie zelf de keuze maken om te werken op een flexibele werkplek, in een stiltekamer of in een overlegruimte. “Samenwerken is een kernbegrip voor Agrifirm. Er is volop ruimte om van elkaars specialismen gebruik te maken en persoonlijk contact met elkaar te houden.” Brink benadrukt overigens dat er in het Agrifirm-kantoor rekening is gehouden met de specifieke wensen van de organisatie. “Zo wordt er gewerkt met flexibele werkplekken, maar zijn er wel ‘vlekken’ gemaakt. Dat betekent dat iedere afdeling een eigen gebied heeft.”



Niet alleen in de kantoorconfiguratie, ook in andere facetten van het ontwerp van het kantoor is rekening gehouden met de identiteit van de corporatie. Zo heeft het pand een stoer eigentijds karakter, met industriële accenten uit de negentiende eeuw. 

Het pand bestaat uit twee rechthoekige vleugels, die beide evenwijdig lopen aan de twee naastgelegen wegen. Beide vleugels zijn ongeveer 15 bij 60 meter en tellen drie lagen. Een verbindingshal, die tevens de entree vormt van het gebouw, brengt de vleugels bijeen en zorgt voor de verbindingen in het gebouw. Onder het gehele pand ligt een kelder, waarin zich een parkeergarage en de facilitaire ruimtes zich bevinden. Pieter Brink heeft een aantal historische kenmerken in het ontwerp terug laten komen: “De gevels van het pand herinneren door de muurdammen, het perron en de rode baksteen aan de silogebouwen uit de 19e en begin van de 20e eeuw. Ook de rechte en eenvoudige vormen zijn een rechtstreekse verwijzing naar het verleden.” 
Brink heeft daarnaast ook moderne accenten aangebracht. “De grijze staalplaataccenten in de topgevels refereren daarentegen aan de hedendaagse silo’s en geven een industriële uitstraling aan het ontwerp. Op deze manier komen oud en nieuw op unieke wijze samen en krijgt het gebouw een robuust, modern en stoer karakter. Daarmee sluit het ontwerp naadloos aan bij de identiteit van het bedrijf.”




Die identiteit komt ook terug in het interieur van het gebouw. Brink: “Door het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout, beton en glas, heeft het interieur een warme en stoere uitstraling gekregen. Zo is in de entreehal een metershoge vide gerealiseerd, die bereikbaar is via een grote stalen trap. De glazen entreepui, met stoere stalen kolommen, brengt het licht diep in de entreeruimte. In deze entreeruimte is bovendien een Greenwall geplaatst, een muur met levend groen.”
Voorts is het gebouw transparant gemaakt. “Agrifirm is een daadkrachtige en transparante organisatie met een no-nonsense-houding”, aldus Brink. “Om dat kenmerk ook in het interieur tot uitdrukking te brengen, hebben we de helft van de wanden in glas uitgevoerd.” Een deel van de glazen wanden bestaat uit gelaagd glas, met daartussen gedroogd zeewier in de kleuren groen en geel. “Niet alleen benadrukken deze door Steinfort uit Franeker geleverde panelen de identiteit van de organisatie, maar ook komen hierin op een subtiele manier de kleuren van het Agrifirm-logo terug: groen en geel. Die kleuren zijn overigens ook op diverse andere plaatsten in het interieur aangebracht. Zo zijn de pantry’s bijvoorbeeld geel gemaakt.”



Opvallend in het interieur is verder het veelvuldige gebruik van eikenhout. Niet alleen een aantal deuren is in deze houtsoort uitgevoerd, de tafels – onder meer in de entreeruimte – zijn eveneens van eiken. “Ook hiermee benadrukken we het no-nonsense-karakter van Agrifirm”, stelt de architect. “Bij andere bedrijven word je soms ontvangen met diepe banken, waaruit je nauwelijks meer overeind kunt komen. Maar de mensen die bij Agrifirm op bezoek komen, houden in de regel van aanpakken. Die keukentafelachtige eikenhouten tafels stralen daadkracht en activiteit uit.” In het Agrifirm-kantoor ligt een duurzame vloer van fabrikant InterfaceFLOR; het bureaumeubilair is afkomstig van fabrikant Palmberg. “Maar dat meubilair is niet nieuw aangeschaft”, zegt Brink. “De bureauwerkplekken zijn afkomstig uit het vorige kantoor van de organisatie, maar voldoen nog uitstekend. Het is tekenend voor Agrifirm dat besloten is deze meubels ook in het nieuwe kantoor weer gewoon toe te passen.”


www.bureaubeno.nl