Functionele en moderne praktijk

 

Orthodontiepraktijk Henneman-van Hees te Breda maakt sinds kort gebruik van een geheel vernieuwde werkruimte. Samen met HET architectenbureau uit Naaldwijk ontwierp en realiseerde Industrielicht het lichtplan. De opdracht was simpel: goede verlichting rondom de werkplekken (tandartsstoelen) moest gecombineerd worden met de architectuur van de inrichting van de praktijk. Auteur: Laurien van den Berg, foto’s: Peter de Ruig.
 
Een bezoek aan de orthodontist vindt niet iedereen altijd even leuk. Maar het kan helpen wanneer het interieur van de ‘bekkenbeul’ enigszins prettig is. Wat dat betreft heeft Orthodontiepraktijk Henneman-van Hees in Breda de bezoekende patiënten sinds kort het nodige te bieden. Op initiatief van de orthodontisten Sjoerd Henneman en Nancy van Hees heeft het pand een drastische metamorfose ondergaan. Henneman en Van Hees wilden het gebouw een uitstraling en imago geven die  bij hun ambities en toekomst paste. 
Het gebouw aan de Heeckerenstraat oogde tot voor kort hokkerig, somber en niet overzichtelijk. Door het toepassen van grote glasvlakken in de bestaande gevelopeningen is dat door doorbroken en is er ruimtelijkheid gecreëerd. De nieuwe praktijk beschikt nu over zes (in plaats van drie) behandelstoelen. Voorts is de route tussen cliënt en orthodontist met assistente volledig gescheiden. Het pand is verder voorzien van behandel-, consult-, wacht- en poetsruimtes alsmede een röntgenkamer. Deze zijn op een logische wijze in het pand geplaatst.
 
Voor het lichtplan van de Bredase praktijk tekende Industrielicht uit Alblasserdam. Het was niet de eerste keer dat het bedrijf samenwerkte met HET architectenbureau; eerder was Industrielicht ook verantwoordelijk voor het lichtplan van het eigen kantoor van HET in Naaldwijk, dat bekend staat als de ‘Gashouder’. Bij de invulling van het lichtplan van de orthodontiepraktijk werden onder meer producten van XAL gebruikt. Bij de receptie is er bijvoorbeeld gekozen voor drie XAL Frame 70 lichtlijnen met een intern doorlopende lichtbron en opaal afscherming. Hierdoor is een homogene lichtverdeling ontstaan. 
De behandelruimtes kregen speciale aandacht. De lichtsituatie in deze ruimtes moet voldoen aan de eisen die geformuleerd zijn in de norm NEN 12464-1 lichtniveau tandartspraktijken. Daarom werd hier een verlichtingsniveau van circa 1.500 tot 1.800 lux gerealiseerd. Hiertoe is boven elke behandelstoel een XAL Vela 1200 millimeter geplaatst. Dit is een vierkant opbouwarmatuur, voorzien van acht T5 fluorescentie buizen van elk 54 Watt. De toegepaste lichtkleur is Daglicht White Cool met een kleurtemperatuur van 6.500 Kelvin. De Ra-waarde van deze T5 TL-buizen ligt tussen 80 en 89. 
 
Op de achterwand van de behandelruimtes is er gekozen voor wandelementen, wederom uit het XAL-programma. Deze elementen, die precies op maat gemaakt zijn voor dit project, zijn voorzien van directe en indirecte verlichting. Hierdoor wordt het licht zowel op de werkplek als in de ruimte verstrooid, terwijl er geen directe verblinding optreed. 
In de modern ingerichte wachtruimte heeft Industrielicht gekozen voor inbouwspots, in combinatie met ronde egale wandelementen XAL Tubo wand. Sprank interieurprojecten verzorgde in deze ruimte het zitmeubilair. Bierings Interieurs leverde het complete maatwerkinterieur, uitgevoerd in een fris groen houtfineer. 
In het dak van het gebouw zijn extra openingen gemaakt om meer licht en zon binnen toe te laten. De plafonds zijn voorzien van OWAcoustic van de Duitse fabrikant OWA. Het open karakter van de ruimtes wordt versterkt door de warm grijze senzo gietvloer. Al deze oplossingen tezamen zorgen voor een licht en helder interieur dat niet alleen voldoet aan de normen, maar dat een bezoek aan de orthodontist net even iets prettiger maakt. 
 
www.hetarchitecten.nl
www.industrielicht.nl
www.bieringsinterieurs.nl
www.sprank.nu
www.xal.com
www.utrechtdental.nl
www.bouwbedrijfgelens.nl
www.orthobreda.nl
Orthodontiepraktijk Henneman-van Hees te Breda maakt sinds kort gebruik van een geheel vernieuwde werkruimte. Samen met HET architectenbureau uit Naaldwijk ontwierp en realiseerde Industrielicht het lichtplan. De opdracht was simpel: goede verlichting rondom de werkplekken (tandartsstoelen) moest gecombineerd worden met de architectuur van de inrichting van de praktijk. Auteur: Laurien van den Berg, foto’s: Peter de Ruig.


Licht is belangrijk voor een orthodontist.
 
Een bezoek aan de orthodontist vindt niet iedereen altijd even leuk. Maar het kan helpen wanneer het interieur van de ‘bekkenbeul’ enigszins prettig is. Wat dat betreft heeft Orthodontiepraktijk Henneman-van Hees in Breda de bezoekende patiënten sinds kort het nodige te bieden. Op initiatief van de orthodontisten Sjoerd Henneman en Nancy van Hees heeft het pand een drastische metamorfose ondergaan. Henneman en Van Hees wilden het gebouw een uitstraling en imago geven die  bij hun ambities en toekomst paste. 
Het gebouw aan de Heeckerenstraat oogde tot voor kort hokkerig, somber en niet overzichtelijk. Door het toepassen van grote glasvlakken in de bestaande gevelopeningen is dat door doorbroken en is er ruimtelijkheid gecreëerd. De nieuwe praktijk beschikt nu over zes (in plaats van drie) behandelstoelen. Voorts is de route tussen cliënt en orthodontist met assistente volledig gescheiden. Het pand is verder voorzien van behandel-, consult-, wacht- en poetsruimtes alsmede een röntgenkamer. Deze zijn op een logische wijze in het pand geplaatst.


 
 
Voor het lichtplan van de Bredase praktijk tekende Industrielicht uit Alblasserdam. Het was niet de eerste keer dat het bedrijf samenwerkte met HET architectenbureau; eerder was Industrielicht ook verantwoordelijk voor het lichtplan van het eigen kantoor van HET in Naaldwijk, dat bekend staat als de ‘Gashouder’. Bij de invulling van het lichtplan van de orthodontiepraktijk werden onder meer producten van XAL gebruikt. Bij de receptie is er bijvoorbeeld gekozen voor drie XAL Frame 70 lichtlijnen met een intern doorlopende lichtbron en opaal afscherming. Hierdoor is een homogene lichtverdeling ontstaan. 
De behandelruimtes kregen speciale aandacht. De lichtsituatie in deze ruimtes moet voldoen aan de eisen die geformuleerd zijn in de norm NEN 12464-1 lichtniveau tandartspraktijken. Daarom werd hier een verlichtingsniveau van circa 1.500 tot 1.800 lux gerealiseerd. Hiertoe is boven elke behandelstoel een XAL Vela 1200 millimeter geplaatst. Dit is een vierkant opbouwarmatuur, voorzien van acht T5 fluorescentie buizen van elk 54 Watt. De toegepaste lichtkleur is Daglicht White Cool met een kleurtemperatuur van 6.500 Kelvin. De Ra-waarde van deze T5 TL-buizen ligt tussen 80 en 89. 


                                             
Het kunstlicht, daglicht alsmede           De orthodontiepraktijk heeft dankzij Industrielicht                     De vierkante opbouwarmaturen XAL Vela 1200 
het meubilair dat werd verorgd              een moderne en frisse uitstraling.                                               milimeter zijn boven de behandelstoelen geplaatst
door Bierings Interieurs en                                                                                                                           voor een goed zicht.
Sprank Interieurprojecten zorgen
voor een prettige sfeer.
 
Op de achterwand van de behandelruimtes is er gekozen voor wandelementen, wederom uit het XAL-programma. Deze elementen, die precies op maat gemaakt zijn voor dit project, zijn voorzien van directe en indirecte verlichting. Hierdoor wordt het licht zowel op de werkplek als in de ruimte verstrooid, terwijl er geen directe verblinding optreed. 
In de modern ingerichte wachtruimte heeft Industrielicht gekozen voor inbouwspots, in combinatie met ronde egale wandelementen XAL Tubo wand. Sprank interieurprojecten verzorgde in deze ruimte het zitmeubilair. Bierings Interieurs leverde het complete maatwerkinterieur, uitgevoerd in een fris groen houtfineer. 
In het dak van het gebouw zijn extra openingen gemaakt om meer licht en zon binnen toe te laten. De plafonds zijn voorzien van OWAcoustic van de Duitse fabrikant OWA. Het open karakter van de ruimtes wordt versterkt door de warm grijze senzo gietvloer. Al deze oplossingen tezamen zorgen voor een licht en helder interieur dat niet alleen voldoet aan de normen, maar dat een bezoek aan de orthodontist net even iets prettiger maakt. 




De wandprofielen van XAL zijn voorzien van directe en indirecte verlichting.