Restauratie van een gebouw met een verhaal

Na een jarenlange leegstand was het historische gebouwencomplex in Sint-Joost-ten-Node (België) dringend aan restauratie en renovatie toe. Dewil architecten kreeg het project in opdracht van de Belgische Familiehulp vzw. De bestaande historische neoklassieke decors zijn in ere hersteld en er is getracht de moderne technieken zoveel mogelijk verborgen te houden. Auteur: Laurien van den Berg, foto’s: Georges de Kinder.




De oorspronkelijke decoraties uit 1870 waren in vijf salons nog aanwezig.


Het complex bestaat uit een historisch voorgebouw, dat via een overdekte binnenplaats in verbinding staat met een gebouw uit 1950. Het waardevolle hoofdgebouw, gesitueerd aan de Koningsstraat 294 in Sint-Joost-ten-Node, werd rond 1860 gebouwd in opdracht van baron Oscar Mesnil de Volksrange. Architect A. Mennessier tekende destijds voor het ontwerp. Het herenhuis, dat bijnamen heeft gehad als ‘het Puccini-gebouw’ en ‘hotel de Mesnil’ werd oorspronkelijk gebruikt als woning. De verdiepingen zijn tegenwoordig ingericht als kantoren voor de directie van Familiehulp vzw. Dewil architecten uit Brussel nam het pand recentelijk ingrijpend onder handen. 
Gezien het historische karakter van het gebouw en de beperkte toegankelijkheid, werden alle vergaderzalen op de begane grond gesitueerd. Hierbij zijn de bestaande historische neoklassieke decors volledig intact gerestaureerd. De computerafdeling en de administratieve diensten kregen een onderkomen in het gebouw aan de Poststraat. 
Taeymans Meesterschilders uit Kontich en Polmot schilderwerken uit Ninove renoveerden de historische decors in de vijf aanwezige salons. Deze dateerden oorspronkelijk uit 1870. Behangpapier van recentere datum werd verwijderd, evenals de radiatoren en de vele elektrische leidingen. Plafonds en wanden kregen een grondige reiniging. Sommige plinten moesten in dit proces ook verwijderd worden om stroomtoevoer en dataleidingen te kunnen plaatsen. In 1870 beschikte men nog niet over stroom en werden kandelaren op lichtgas gebruikt. De bronzen klinken en slotplaten waren nog veelal aanwezig in de salons. Deze ondergingen een reiniging en een aantal moest vervangen worden door een strak roestvrij stalen deurbeslag. De ventilatie, de verwarming en de verlichting zijn volgens energiezuinige technieken weggewerkt. De nog aanwezige kroonluchters herbekabeld en na grondige reiniging voorzien van nieuwe gloeilampen (!).
   
Het gebouw uit de jaren '50 heeft niet het historische karkter van het hoofdgebouw.             De historische decors zien er weer schitterend uit.


Het moderne karakter van het achtergebouw is duidelijk zichtbaar.


Bij aanvang van de zware renovatie was het historisch parket uit 1870 nog aanwezig. Op een aantal plekken bevonden zich echter zware beschadiggingen. Sommige delen waren losgekomen en sommige delen ontbraken. Het parket is door parketrestauratie CBRS onder handen genomen. De ontbrekende delen, voornamelijk Europees eiken en andere tropische hardhoutsoorten, zijn zonodig aangevuld of vervangen. Na een schuurbeurt kregen gaten en voegen een opvulling van vloeibare houtpasta. Het geheel is afgewerkt met een matte hard plastic laag. Tapijten zijn toegepast om het geheel te blijven beschermen tegen beschadigingen van bijvoorbeeld naaldhakken en scherpe stoelpoten. Dankzij al deze inspanningen van Dewil architecten alsmede de andere betrokken partijen heeft de voormalige woning van baron de Mesnil weer een nieuw leven gekregen.



De kroonlluchters zijn schoongemaakt en voorzien van gloeilampen.