Nieuw atelier voor gastkunstenaars

In Zundert is de woning van de vader van Vincent van Gogh verbouwd tot expositieruimte en gastenverblijf. Ernaast staat een nieuw kunstenaarsatelier, eveneens uitgevoerd door Oomen Architecten (Breda). Dit paviljoen wordt periodiek aan een ‘artist-in-residence’ beschikbaar gesteld om in de voetsporen van Van Gogh te treden. Het lichte atelier is strak en stoer vormgegeven en uitgevoerd in hout en koper. Auteur: Henk-Jan Hoekjen, foto’s: Filip Dujardin.



Daglict speelt een hoofdrol in het gastatelier.

Daglicht is essentieel voor een kunstenaar. En het ene daglicht is het andere daglicht niet. Bekend is het verhaal over het ‘Hollandse licht’ dat een belangrijke verklaring zou vormen voor de hoge kwaliteit van de schilderkunst in onze vaderlandse Gouden Eeuw – dit verhaal is meeslepend opgetekend in de prachtige documentaire ‘Hollands Licht’ van Pieter-Rim de Kroon. Maar niet alleen voor de meesters uit de 17e eeuw was natuurlijk licht heel belangrijk, ook voor die andere grootheid uit de Nederlandse kunstgeschiedenis – Vincent van Gogh – speelde het een hoofdrol in zijn leven en werk. En hoewel zijn beroemdste ‘daglichtschilderijen’ natuurlijk gemaakt werden in het Zuid-Franse Arles, is voor liefhebbers van zijn werk ook het daglicht in Zundert wellicht interessant. Want hier zag de kunstenaar in 1853 immers het levenslicht.


Het gastatelier staat vlak naast de voormalige woning van de vader van Vincent van Gogh in Zundert.

Kunstenaars die dieper willen afdalen in het raadsel van Van Gogh kunnen sinds kort terecht in de Brabantse plaats. Want naast de voormalige woning van de vader van Vincent van Gogh is een atelier verrezen, waar kunstenaars gedurende een bepaalde periode als ‘artis-in-residence’ kunnen verblijven. Het gastatelier ademt een bijzondere sfeer. Architect Ernst Havermans voerde het atelier uit in blank larikshout en blank koper. Het ontwerp bestaat uit twee dikke platen koper, waartussen verticale latten blank lariks geklemd zitten. Het hout is afgeleid van de houten kratten waarin kunst wordt vervoerd, een referentie aan het tijdelijk verblijf.



De bijzondere sfeer van het atelier is onder meer te danken aan het materiaalgebruik: koper en blank larikshout.

In het ontwerp is het schuifdak essentieel voor optimaal gebruik van daglicht in het atelier. Het schuifdak heeft een overspanning van 4,2 bij 4,3 meter. Aan de verandazijde loopt de kopergelaagde vloerplaat door naar buiten en is de glazen pui open te vouwen.
De naastgelegen voormalige kosterwoning is nu een galerie voor hedendaagse kunst, met op zolder een gastenverblijf voor kunstenaars die worden uitgenodigd in het nieuwe atelier te komen werken. De sfeer en inrichting van het gastenverblijf refereren aan het concept van ‘Vincent’s slaapkamer’. De kunstenaars die als ‘artist-in-residence’ deelnemen, staan één werk af voor een veiling ten bate van het project. De galerie is een dependance van galerie Dom’Arte in Rucphen. Het dubbelproject is mede tot stand gekomen met steun van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Zundert.


www.oomenarchitecten.nl
www.galeriedomarte.nl
www.vangoghhuis.com
www.zundert.nl
www.filipdujardin.be