Bouw Bank op stoom


Bouw Bank op stoom
18-09-2009 8:37

Met de voltooiing van de fundering tot de kelderhoogte gaat de bouw van het hoofdgebouw van het nieuwe hoofdkantoor van de DnB NOR Bank in Oslo, Noorwegen haar belangrijkste fase in. Het gebouw werd ontworpen door het Rotterdamse MVRDV.

Het geclusterde hoofdkantoor voor de internationale bank met een totale oppervlakte van 80.000 vierkante meter wordt ontwikkeld door de Noorse ontwikkelaar OSU. Het door MVRDV ontworpen centrale gebouw met zeventien verdiepingen en een oppervlakte van 36.500 vierkante meter, zal naar verwachting eind 2011 worden opgeleverd.

Het gepixelde ontwerp reageert op de stedelijke context en respecteert de zichtlijnen. Het combineert een efficiënte en flexibele interne organisatie gebaseerd op kleinere werkunits met een verscheidenheid aan specifieke gemeenschappelijke ruimtes en een overdekte openbare passage.

In 2003 won MVRDV, samen met de Noorse bureaus DARK en A-lab, de prijsvraag voor de ontwikkeling van het Bjørvika Waterfront en ontwierp een verdicht masterplan langs Nyland Allé: de Oslo Barcode,dat in verschillende fasen ontwikkeld en gerealiseerd wordt.

Er werd een nieuw cluster van drie volumes en een ondergrondse passage ontwikkeld. MVRDV kreeg de opdracht voor het ontwerp van het centrale gebouw en was medeverantwoordelijk voor de ondergrondse passage van 3.000 vierkante meterdie de drie gebouwen onderling verbindt.

De ontwikkeling van het nieuwe geclusterde hoofdkantoor is een strategische operatie en streeft naar synergie en een duidelijke gebouwde identiteit. Het doel was om het sociale en democratische karakter van de organisatie te laten weerspiegelen in een gebouw met uitstekende werkomstandigheden en ruimtelijke kwaliteiten.

De structuur is ontworpen als een stalen frame dat in staat is zich aan te passen aan het flexibele karakter van de organisatie. Het stalen frame is omhuld met een bakstenen huid die voldoet aan de Noorse milieueisen. Het gebouw verrijst als een rots, een sterke vorm, binnen de begrenzing van de Barcode. De nissen van de rots bieden ruimte aan groen: door de positionering van de pixels ontstaan er daktuinen of buitenruimtes op elke verdieping van het gebouw.

Het grote volume flexibele kantoorvloeren is op verschillende plaatsen vervormd waardoor gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes en uistekende daglichtomstandigheden ontstaan. Tegelijkertijd reageert het op deze manier sterk op de stedelijke context.

Naast de meer dan 2.000 flexibele werkplekken heeft het gebouw een panoramisch restaurant op de bovenste verdieping met 140 plaatsen, een executive lounge met zicht over het fjord, meeting lounges, de trading room met 250 werkstations in het hart van het gebouw, en de hoofdentree met de receptie en de toegang tot de ondergrondse passage. Deze collectieve elementen worden verbonden door een verspringend doorlopende interne route die informele interactie en communicatie tussen de werknemers bevordert. De route meandert vanaf de receptie door het gebouw naar boven en verbindt alle kantoorverdiepingen met het gemeenschappelijke programma.
 

<< September 2009 >>
MonTueWedThuFriSatSun
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930





Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >