Van mosterdlaboratorium naar callcenter


Van mosterdlaboratorium naar callcenter
27-07-2012 2:00

Mvrdv heeft de transformatie van een leegstaand mosterdlaboratorium in Dijon voltooid. Het pand was gebouwd voor Unilever in 2004 en gesloten in 2009. De nieuwe functie is een innovatief callcenter met sociaal programma in vorm van een educatiecentrum en incubator.

Voor Mvrdv is het een voorbeeldproject: transformatie door hergebruik is sinds de recente crisis nog belangrijker geworden en een urgent hedendaags vraagstuk in de Nederlandse architectuur. Transformatie van het gebouw van 6.500 vierkante meter en zeshonderd werkplekken kostte 4 miljoen euro. Interventies waren gericht op kwaliteitsverbetering met een zo groot mogelijk behoud van bestaande voorzieningen.

In heel Europa staan leegstaande gebouwen te wachten op een nieuwe toekomst. Transformaties richten zich gewoonlijk op het behoud van historisch of architectonisch relevante delen van een gebouw. In dit geval is het gebouw echter opgeleverd in 2004 en richtte de transformatie zich op hergebruik. Het gebouw is een voormalig mosterdlaboratorium van Unilever in Dijon en is gesloten in 2009. Het gebouw is in goede staat, maar vanwege de grote diepte van het gebouw was het niet geschikt voor conventionele werkplekken. Het budget voor de verbouwing was te laag om de bestaande gevel te vervangen, of om grote wijzigingen aan te brengen in de constructie. Het budget is daarom voor een groot deel besteed aan aanpassingen aan de installaties. De balans tussen een nieuwe interventie en intelligent hergebruik van het bestaande kenmerkt het project.

Het Teletech callcenter heeft spitsuur in de ochtend, middag en vroege avond. Alleen op deze momenten zal het gebouw met volledige bezetting draaien. Voor deze korte perioden zullen ook werkplekken gebruikt worden die normaal gesproken niet geschikt zijn voor een volledige 8-urige werkdag. De transformatiestrategie is aangepast aan dit onregelmatige gebruik van het gebouw. Het interieur werd veranderd in een werklandschap waar de zeshonderd meest jonge callcenter operators een flexibele werkplek hebben en overal kunnen inloggen. Daarnaast worden er stille, open en besloten plekken aangeboden.

Het interieurontwerp is geïnspireerd op de werkwijze van jongeren, die vaak werken met een laptop op de bank of in bed. De ruimtes zijn zo ingericht dat de operators kunnen werken zoals ze zelf willen. Het is een informele ruimte, die gemeubileerd zal worden met huiselijke objecten voor een leuke en creatieve werksfeer. Buiten het spitsuur zullen de callcenter operators tijd hebben om gebruik te maken van het educatiecentrum, fitnesscenter of incubator die zich in het gebouw bevinden.

Een groot venster, dakramen, entresols en een grote tribune zijn gebruikt om een gemeenschappelijk gevoel te creëren en zorgen voor voldoende daglicht in het gebouw van 40 x 70 meter. Omdat deze maatregelen een groot deel van het beschikbare budget opnamen, moesten andere delen zo economisch mogelijk ontworpen worden. De gevel bijvoorbeeld werd niet vervangen, maar getransformeerd met een simpele print van een QR-flashcode die een link maakt naar de activiteiten van het bedrijf. De gevel functioneert als communicatiemiddel en signaal voor de transformatie.

De begane grond is open en bestemd voor parkeren. Dit werd niet gewijzigd aangezien het gebouw in een overloopgebied staat. Vaak was het budget niet toereikend voor meer dan elementen verwijderen of verven. Toch is het geheel een radicaal tegenontwerp tot het gebruikelijke callcenter dat zich kenmerkt door geestdodende kantoortuinen.

Mvrdv ziet deze transformatie als een schoolvoorbeeld voor de hedendaagse Europese architectuur in tijden van crisis. Hoe ziet hergebruik eruit als een gebouw constructietechnisch gezien in goede staat is, maar niet geschikt is voor de traditionele transformatie en gebruik? Hoe meer het bestaande wordt hergebruikt, des te meer budget er beschikbaar is voor grote interventies. Het ongebruikelijke gebouw roept om een ongebruikelijke nieuwe functie en zal uiteindelijk perfect aansluiten bij het Teletech werkritme. Het budget maakt hergebruik noodzakelijk en leidt tot minder vervangingen en een meer duurzaam profiel van de transformatie.

Teletech is een Franse service provider met callcenters over de hele wereld. In Dijon zal Teletech experimenteren met de combinatie van callcenter, educatiecentrum, ontspanningsruimtes en een incubator in een gebouw. Ondanks de wereldweide trend in de callcenter sector om banen naar lage loonlanden te verhuizen propageert Teletech hier het behouden en creëren van banen in Frankrijk. Het nieuwe gebouw is een belangrijk onderdeel van deze strategie.

Voor foto's van het project: zie http://www.flickr.com/photos/31265528@N04

Mvrdv (officieel volledig in hoofdletters geschreven) is in 1993 in Rotterdam opgericht door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries. Het bureau realiseert studies en projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Met projecten zoals Villa VPRO en het wooncomplex WoZoCo in Amsterdam heeft Mvrdv een richtinggevende positie verworven in de internationale architectuur.
Mvrdv gaat projecten conceptueel aan door 'de veranderende wereld of verschuivende verhoudingen te verbeelden of juist ter discussie te stellen in een ontwerp. Vaak heel letterlijk vertaald in de bouw van een diagram', aldus de Volkskrant (9-2009).

Projecten van Mvrdv zijn onder andere het Nederlands Paviljoen voor de wereldtentoonstelling in Hannover, het Flight Forum business park in Eindhoven, het Matsudai cultuurcentrum en het Gyre Shopping Centre in Japan, het Mirador en Celosia wooncomplex in Madrid, en de Silodam en het Lloyd Hotel in Amsterdam. Lopende projecten zijn onder andere een Rockmuseum in Roskilde, de Markthal van Rotterdam, een groot aantal woon- en kantoorprojecten in onder andere Nederland, Frankrijk, Spanje, Engeland, de VS en China, een masterplan voor een Eco-City in Logroño, Spanje, de Xinjin Water City bij Chengdu, China en visies voor de agglomeratie van Parijs en Oslo en de schaalsprong voor Almere.

Het werk van Mvrdv wordt wereldwijd gepubliceerd en heeft verschillende internationale prijzen verkregen. De monografische publicaties Farmax (1998) en KM3 (2005) illustreren het werk van het Rotterdamse bureau dat ook software voor architectuur en stedebouw ontwikkelt. De 75 architecten, ontwerpers en medewerkers van Mvrdv creëren projecten in een multidisciplinair collaboratief ontwerpproces en passen innovatieve en duurzame technologieën toe.
Samen met de TU Delft geeft Mvrdv leiding aan The Why Factory, een onafhankelijk onderzoekstinstituut dat onderzoek doet naar de stad van de toekomst. De meest recente publicatie van The Why Factory is 'Vertical Village', uitgegeven door NAi Publishers Rotterdam.

 

<< July 2012 >>
MonTueWedThuFriSatSun
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031





Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >